„În cazul unei crize alimentare la nivel global, așa cum arată indicatorii de evaluare ai organismelor internaționale, ONU, FAO (n.r. – Organizația pentru Alimentație și Agricultură), în această privință, România din punctul meu de vedere și pe baza analizelor pe care le facem nu este în zona de risc”, a declarat Adrian Chesnoiu.

„Atunci când vorbim de crize alimentare, trebuie să înțelegem că se manifestă o criză alimentară atunci când nu există suficient de multe alimente pentru a-ți hrăni populația statului tău. România este departe de o astfel de situație pentru că, slavă Domnului!, noi reușim să producem în anumite sectoare mai mult decât consumăm”, a spus Adrian Chesnoiu.

Potrivit ministrului agriculturii România are un excedent de balanță comercială în ceea ce privește uleiul, care a fost vândut anul trecut într-o cantitate de aproape 6 ori mai mare decât cea importată.

„Dacă vorbim de zona de cereale, este evident că noi avem în fiecare an, chiar și în anii grei, cu o secetă manifestată pe suprafețe întinse din țara noastră, avem excedent de producție. De partea cealaltă, vreau vă spun că, în conformitate cu datele din balanța comercială, noi nu importăm mai multe uleiuri decât exportăm”, a afirmat Adrian Chesnoiu.

„România importă în jur de 27-28 de mii de tone de ulei, dacă luăm cazul anului 2021, și am exportat peste 160.000 de tone, deci aici excedentul de balanță comercială este în favoarea României, și asta pentru că producem suficient de multe semințe de floarea soarelui ca să ne acoperim necesarul de consum intern și, de cealaltă parte, o bună cantitate din această producție să o procesăm și să o vindem”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.

Președintele american Joe Biden a avertizat, în urmă cu 2 săptămâni, că va urma o criză alimentară reală care va afecta atât SUA, cât și alte țări europene.

La sfârșitul lunii martie, Rusia a fost acuzată la Consiliul ONU că a provocat o criză alimentară mondială prin declanșarea războiului în Ucraina.

FOTO: Hepta 

 
 

Urmărește-ne pe Google News