Ministrul le-a mai recomandat românilor să cumpere produse românești pentru a-i încuraja pe fermierii și producătorii români.
”Am adus modificări importante pentru acordarea unei densități unice de sprijin pentru toți fermierii: 70% sprijin maxim. Am revizuit procesul de organizare a sesiunilor, eliminând cele două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschidem o sesiune anuală pentru toate tipurile de cultură sau specie. Simplificăm mult ghidul solicitantului și am renunțat la 3 piese din 7 de la dosar: contractul de asigurare cu anexe, documentul sau documentele care atestă plata a cel puțin 50% din valoarea integrală a primei de asigurare, actul de identitate și documentul privind codul IBAN,” a mai spus ministrul.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a mai spus, că au fost alocate 40 de milioane de euro din fonduri europene pentru a subvenționa contractele de asigurare ale fermierilor împotriva secetei.
Sesiunea de de depunere a cererilor de finanțare va fi deschisă în prima jumătate a lunii mai și toate dosarele eligibile vor fi finanțate. Oficialul a arătat că deja au fost cheltuite 1.75 de milioane de euro pentru combaterea secetei.
„S-au semnat doar 998 de contracte de finanțare și s-au cheltuit 1,75 milioane euro. Am simplificat mult procedurile pentru acest sprijin”, a spus Oros într-o conferință de presă susținută la sediul instituției.
Oros a spus că seceta a distrus 3 milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă, acestea fiind compromise în diferite grade.
”Am îndemnat și îndemnăm în continuare pe toți fermierii, chiar dacă nu fac parte din organizații de udători, să solicite apa pentru irigații. Practic, astăzi irigăm undeva la 133 de mii de hectare. Acesta este adevarul. Aceasta este consecința acelui program de un miliard de euro, care trebuia să deservească două milioane de hectare”, a spus Oros.
”S-au alocat 520 de milioane de lei în ultimii trei ani pentru reabilitarea infrastructurii secundare. În Galați suprafața este de 120.000 de hectare, nu s-a reabilitat nimic. Situație în oglindă și în județul Olt, unde anul trecut s-au irigat doar 847 de hectare. Nu o să plătim lucrările care s-au făcut prost, iar contractele le vom rezilia”, a mai spus ministrul.
În schimb, Oros a dat asigurări că nu există nicio problemă legată de stocurile de alimente de bază. Ministrul a îndemnat toți românii la a susține producătorii autohtoni prin cumpărarea de produse românești.
”Fermierii români au suficiente stocuri de lactate, carne și legume și se plâng că nu se vând. Ce se poate face în această situație? Am spus și o mai spun încă o dată. Putem face un singur lucru. Fiecare din noi, care suntem îngrijorați, trebuie să căutăm și să cumpărăm numai produse românești, numai așa în câteva luni toate magazinele vor avea produse romanesti”, a mai spus ministrul.
Oros spune că banii se vor întoarce în salarii și pensii dacă vom cumpăra produse românești.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro