„Culturile prăşitoare din acest an au fost grav afectate, sunt judeţe întregi, cum este cazul la Vrancea, unde tot judeţul este afectat, pe partea de nord a judeţului Galaţi, o bună parte din judeţul Buzău şi alte judeţe în partea de nord-vest, cum este cazul la Bihor, Arad şi Timiş, culturile de porumb, de floarea soarelui şi de soia sunt afectate”, a afirmat Petre Daea.
El a menționat că sunt patru judeţe unde nu se mai poate iriga din cauza nivelului scăzut al Dunării, este vorba despre Olt, Dolj, Teleorman şi Brăila.
„În Olt, în Dolj şi în Teleorman şi de joi s-a oprit şi staţia de la Brăila IM Gheorghiu, care avea în spate o suprafaţă de 250.000 hectare şi deservea teritoriul celor două judeţe Brăila şi Ialomiţa, s-a oprit din cauza nivelului scăzut al Dunării. Apele fluviului s-au îndepărtat de mal, practic, în anumite zone, cum este cazul la Zimnicea, în vadul Dunării, se face plajă acum şi această situaţie nu este confortabilă din niciun punct de vedere”, a adăugat Daea.
România s-a mai confruntat cu o astfel de secetă în 2002, dar în acel an s-au pierdut peste 1,5 milioane de hectare cu grâu nu doar din cauza secetei, ci şi a îngheţului din timpul iernii, a mai spus ministrul PSD al Agriculturii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro