“Ne este permis să cheltuim până la 1% din total alocare fonduri pentru dezvoltare rurală, adică, în cazul României, 80 de milioane de euro, cam atât mai aveam neutilizate, 5.000 de euro la fermier și 50.000 de euro la procesator”, a declarat Adrian Oros, la Digi24.
Adrian Oros, ministrul agriculturii, a mai spus că sprijinul va avea forma unei sume forfetare și rambursarea ulterioară de către Comisie se va realiza în conformitate cu creditele bugetare și sub rezerva disponibilității fondurilor.
“Am primit o comunicare a Comisiei Europene prin care se spune că s-a aprobat modificarea Regulamentului european 1305 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în ceea ce privește măsuri specifice, temporare, excepționale, în condițiile răspândirii COVID-19. Am cerut acest lucru la sfârșitul lunii martie printr-o scrisoare prin care am cerut mai multe lucruri. Astfel, sumele neutilizate, neaccesate pe măsurile de dezvoltare rurală să le putem utiliza prin măsuri de sprijin cu aplicabilitate până-n decembrie 2020. Vom stabili criterii de selecție pentru fermieri și un sprijin în sumă forfetară”.
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a specificat că toți procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să îndeplinească anumite condiții.
“În primul rând să se respecte contractele încheiate cu fermierii, apoi toți procesatorii care vor accesa această formă de sprijin trebuie să fie la zi cu plata laptelui către fermieri, apoi produsele stocate care se vor lua în calcul trebuie să conțină 100% lapte materie primă din România și iarăși, foarte important, produsele stocate privat care se vor lua în calcul pentru acordarea sprijinului trebuie să conțină 100% lapte și nu înlocuitori”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro