„Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea (numărului de infectări – n.r.). Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta”, a declarat ministrul sănătății.

Totodată, Rafila a precizat că restricțiile vor fi ridicate treptat, iar ”masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm”.

De asemenea, ministrul a precizat că se pregătește `un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”.

România a înregistrat săptămâna trecută cel mai mare număr de infectări zilnice de la debutul pandemiei. 19.649 cazuri noi de COVID-19 au fost raportate de autorități, vineri, 21 ianuarie.

În cel mai rău scenariu, România ar putea înregistra, până pe 14 februarie, peste 70.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, citând previziunile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

`Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie – n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360”, a spus atunci Alexandru Rafila.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spunea joi, 20 ianuarie, într-o conferință de presă, că în acest moment nu se pune problema ridicării restricțiilor în România.

Acum rămânem foarte precauți, foarte atenți, nu credem că am ajuns la vârf ca să știm care este impactul. Țările care au trecut la aceste măsuri deja au avut un vârf care a fost de sute de mii de cazuri, au început să scadă, deci este altă fază.

Raed Arafat:

 
 

Urmărește-ne pe Google News