„Au trecut aproape șapte luni de la momentul în care șeful Armatei Române a cerut modificarea legislației și, totuși, nici până acum nu avem legile pe masa Parlamentului. Ministrul Apărării din partea PSD și liderii PNL și PSD au majoritatea pentru a schimba legi, dar preferă să lase dronele rusești să violeze teritoriul României, în timp ce oamenii din Tulcea și alte zone de graniță sunt bombardați de mesaje RO-Alert”, a declarat liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu.

Moșteanu a adresat mai multe întrebări ministrului PSD al Apărării, solicitând clarificări urgente pe 8 octombrie, data la care Tîlvăr este așteptat în Parlament.

„Ce s-a întâmplat cu promisiunile făcute pentru modificarea legii care ar permite Armatei Române să intervină și să doboare dronele rusești? În lipsa unui cadru legislativ, ce soluții provizorii sunt disponibile pentru protejarea cetățenilor români? Care sunt planurile Ministerului Apărării pentru a preveni și reacționa rapid la incursiunile viitoare?”, a transmis deputatul USR.

Acesta i-a cerut președintelui PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, să nu mai scrie pe Facebook despre Elena Lasconi, ci să discute „cu șeful dumneavoastră, Marcel Ciolacu”, pentru că „apărarea țării nu este un subiect de ping-pong politic”, iar PNL și PSD au majoritate în Parlament și așteaptă „legile cerute de șeful Statului Major al Apărării”.

România nu are o lege care să permită doborârea dronelor

Anunțul partidului condus de Elena Lasconi a venit după ce noi fragmente dintr-o dronă rusească au fost găsite de militarii români în apropierea localităţii tulcene Periprava. În weekend, o dronă cu care Rusia a atacat Ucraina a intrat în spațiul aerian al României, iar două aeronave F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situației.

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Vlad Gheorghiță, a afirmat în februarie că „armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace”, din cauza actualei legi și că este necesară schimbarea legislației pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.

Surse guvernamentale au afirmat însă luni, 9 septembrie, că nu se pune problema ca România să nu fie apărată, indiferent de afirmațiile lui Vlad Gheorghiță, pentru că nu mai există noțiunea de „timp de pace”.

„Cum să nu intervenim? Intervenim de îndată. Vom acționa imediat dacă este o țintă pe teritoriul României. Oricum, Rusia nu își permite să atace România. Dar cum să lăsăm o dronă să lovească o fabrică și să nu reacționăm? Ce, ne jucăm?”, au precizat sursele citate pentru Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News