„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel care are dimensiuni globale ținând seama de agresiunea neprovocată și împotriva oricăror norme de drept internaționale pe care Rusia a făcut-o asupra unui stat suveran. Și noi, fiind o țară proximă, o țară aflată în proximitatea unui conflict de asemenea magnitudine, e normal să aibă și reacții și preocupări și elemente de reflecție față de situațiile care pot apărea. E o normalitate generată de o asfel de situație”, a declarat Angel Tîlvăr la Digi24,
Întrebat dacă România este pregătită pentru a rezista unui eventual atac din partea Moscovei, ministrul a răspuns: „Din punctul de vedere al României, e clar că bazinul Mării Negre, care era un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos. Creșterea costurilor legate de navele care fac transportul pe Marea Neagră, toate lucrurile preocupă și fiind în proximitatea noastră generează o atenție în acord cu importanța ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat. O spun răspicat: la momentul acestui interviu nu se pune această problemă”.
Totodată, ministrul apărării a dezvăluit că România face eforturi să aibă o „armată funcțională” în condițiile în care există un deficit de personal militar la nivel global.
„Statul român a înțeles și face eforturi ca să avem o armată funcțională. Evident că se dorește să fie acoperite goluri care apar, armata a fost subiectul mai multor reforme. Reformele nu aveau cum să lase urme și din punctul de vedere al nevoilor”, a precizat Angel Tîlvar.
În ceea ce privește ideea reintroducerii stagiului militar obligatoriu, ministrul apărării a transmis că nu se pune această problemă.
„Am spus şi repet: nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie şi, după cum ştiţi, există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen, care va reglementa şi posibilitatea celor care doresc să aibă pregătire militară din diferite motive. Este vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni care să aibă vârsta între 18 şi 35 de ani”, a declarat Angel Tîlvăr la Digi 24.
Acesta a precizat că cei care aleg pregătirea militară voluntară vor avea, în perioada pregătirii, indemnizaţie, cazare, hrană, echipare, iar la final vor primi trei salarii medii brute pe economie, conform proiectului.
FOTO: Ministerul Apărării Naționale (Facebook)
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NevorbitSiNebagatInSeama • 13.03.2024, 06:26
Suntem mult prea mici ca stat pentru păreri atât de importante. Nu ne știm locul oe lumea asta. Suntem un popor needucat și înapoiat ca evoluție. Vom fi rași de pe fața pământului, pentru că habar n-avem ce e cu noi pe planeta asta. Noi suntem buni ***. Atât. Oi obediente!
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
gigiladrea • 13.03.2024, 01:01
razboiul a inceput in 2014 cand au fost 14.000 de morti de ambele parti si azi la 10 ani se afla aproximativ pe aceeasi linie a frontului in conditiile in care ucraina a fost si este o tara saraca si foarte corupta si in primul an dupa invazie a primit un ajutor militar destul de subtire deci de cine sa ne aparam ? rusia a avut deja pierderi imense de oameni si echipamente in astia 2 ani, ii vor trebui cel putin alti 30 sau 40 ca sa se refaca dupa terminarea razboiului si a facut deja dovada unei incompetente militare uriase atat in 2014 cat si acum
seaman651 • 12.03.2024, 19:49
Cred ca ministrii in Romania se pun in functie de cat de incompetenti sunt.