Bugetul MApN este de 20.590.658 mii lei și respectă cota de 2% din PIB, potrivit prevederilor legale în vigoare, a transmis ministrul apărării, Nicolae Ciucă, într-o postare pe contul său de Facebook.
În spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora creşterea deficitului bugetar prognozată pentru bugetul anului 2019 vine ca urmare a plăţilor efectuate de actualul guvern pentru achiziţia unor echipamente militare pentru Armata României, relatează Mediafax.
„Pe parcursul anului 2019, MApN nu a solicitat la rectificările bugetare operate fonduri suplimentare, mai mult a făcut economii, în sumă de 143 de milioane de lei, care au fost cedate către Ministerul Finanţelor Publice pentru Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului” spus ministrul apărării.
Nicolae Ciucă a explicat și cum au fost posibile economiile din bani ministerului, precizând și că propunerea legislativă avizată de Guvern în şedinţa din 28 noiembrie, pentru achiziţia a încă cinci aeronave F-16 nu va influența bugetul.
„Având în vedere faptul că o parte din programele esenţiale de înzestrare cu echipamente şi tehnică militară, prevăzute la finanţare, nu au putut fi demarate, din motive independente de voinţa MApN (cum ar fi programele „Corvetă multifuncţională” şi „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă”), sumele alocate pentru aceste programe au fost redistribuite, fără a depăşi bugetul alocat, pentru plata unei tranşe pentru programul de înzestrare cu rachete Patriot”, a explicat ministrul apărării.
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro