„La cererea OSCE şi în consultare cu preşedinţia (OSCE), ministrul de externe Schallenberg a discutat cu ministrul rus de externe, în marja reuniunii ministeriale, despre pachetul de numiri restante în funcţiile de conducere ale OSCE”, a declarat purtătoarea de cuvânt.

Problema prelungirii mandatului a patru înalţi oficiali OSCE în aceste posturi, inclusiv a secretarului general Helga Schmid, este principalul punct nerezolvat de pe agenda reuniunii.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că, în calitate de ţară gazdă a OSCE, Austria are „o responsabilitate deosebită” şi acesta este motivul pentru care Schallenberg a acceptat cererea OSCE.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că a primit numeroase solicitări de întâlniri individuale cu Serghei Lavrov, în marja reuniunii OSCE din Macedonia de Nord, care se desfăşoară joi şi vineri.

„Pot să confirm că există multe solicitări pentru întâlniri bilaterale”, a declarat reporterilor Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. „Vor exista întâlniri multilaterale în formate multilaterale şi sunt planificate şi întâlniri bilaterale”, a adăugat ea.

Mai multe țări au boicotat reuniunea din cauza participării lui Lavrov

Ucraina, Letonia, Estonia şi Lituania au declarat marţi că miniştrii lor de externe vor boicota reuniunea din cauza participării lui Lavrov.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat joi Bulgaria de răutate şi prostie pentru că a refuzat să permită avionului lui Serghei Lavrov să zboare prin spaţiul său aerian. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care se află sub sancţiunile Uniunii Europene, a declarat că prezenţa ei la bordul avionului a fost motivul invocat de Ministerul bulgar de Externe pentru a refuza accesul în spaţiul aerian.

Avionul a fost nevoit să facă o rută mai lungă, pe deasupra Greciei, pentru a-l duce pe Lavrov la reuniunea miniştrilor de externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la Skopje, în Macedonia de Nord.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat poziţia Bulgariei drept „absurdă şi stupidă”, iar Zaharova a sugerat că Rusia ar putea aplica interdicţii de survol similare pentru „mii de funcţionari NATO”, acuzând Bulgaria că a creat „un precedent periculos”.

Un oficial guvernamental grec a declarat că exceptarea de la restricţiile impuse se aplică în cazul în care călătoria este justificată prin participarea la reuniunile OSCE în care se discută despre Ucraina. Atena a luat toate măsurile necesare înainte de a permite survolul, a adăugat oficialul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News