„Am tras concluzia că cineva a fost neglijent, nu a fost suficient de proactiv și nici nu s-a implicat într-un dosar în care am fi putut remarca de la început că este vorba despre terorism”, a spus, în parlamentul belgian, Jan Jambon, care și-a prezentat joi demisia, dar premierul Charles Michel i-a respins-o.
Nu trebuie să fii „superactiv” ca să poți înțelege că există o probabilitate foarte ridicată ca o persoană cu profilul lui El Bakraoui — condamnat la zece ani de închisoare, încarcerat timp de mai mulți ani, care pleacă în Siria și este prins la frontiera turco-siriană — să fie combatant străin, a indicat Jan Jambon, care a prezentat în continuare o cronologie a evenimentelor, transmite Agerpres.
Astfel, El Bakraoui — cetățean belgian — a fost arestat de autoritățile turce pe 11 iunie 2015 în apropierea frontierei cu Siria, iar pe 26 iunie poliția turcă l-a informat despre acest caz pe ofițerul de legătură belgian în Turcia.
Acesta din urmă a transmis informația pe 29 iunie poliției judiciare belgiene, care i-a comunicat la rândul ei că El Bakraoui are cazier, fiind condamnat în Belgia la zece ani de închisoare pentru jaf armat.
În data de 14 iulie la ora 10:14, Turcia a trimis o „notă verbală” prin mail în limba turcă ambasadei Belgiei la Ankara pentru a o înștiința că El Bakraoui va pleca către Olanda cu un avion care va decola în aceeași zi la ora 10:40. Totuși, continuă oficialul belgian, El Bakraoui nu a plecat cu acel avion, iar în ziua următoare ofițerul belgian de legătură din Turcia a fost informat la o întâlnire cu responsabili ai poliției turce că El Bakraoui a fost arestat în Turcia pentru terorism, iar dacă autoritățile belgiene doresc informații suplimentare despre acest caz trebuie să le solicite în scris.
Ministrul Jan Jambon a susținut mai departe că aceste solicitări au fost formulate, dar autoritățile turce au răspuns abia în ianuarie 2016, confirmând că El Bakraoui a fost arestat pentru „legături cu zona de conflict”, răspuns parvenit cu mult timp după transferul lui El Bakraoui în Olanda, care a avut loc pe 20 iulie.
Însă pe lângă aceste acuzații aduse Turciei, Jan Jambon i-a reproșat și ofițerului belgian de legătură în Turcia că „nu a făcut nimic substanțial” între momentul în care a fost înștiințat de reținerea lui El Bakraoui și plecarea acestuia în Olanda. „Modul în care s-a procedat este inacceptabil și îmi asum consecințele”, a conchis ministrul belgian de interne.
Și colegul său de la externe, Didier Reynders, a declarat că metoda folosită de Turcia pentru a comunica expulzarea lui El Bakraoui este una neobișnuită. Însă ministrul belgian al Justiției, Koen Geens, a apreciat că va trebui verificat dacă ansamblul informațiilor în acest caz au fost comunicate și tratate corect.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri că, în vara anului trecut, țara sa l-a arestat și expulzat în Olanda pe unul dintre jihadiștii care au participat la atacurile teroriste comise marți la Bruxelles. Șeful statului turc a asigurat că atât Belgia, cât și Olanda au fost avertizate că este vorba despre un ‘combatant străin, cetățean belgian. Potrivit lui Erdogan, acesta ar fi fost trimis în Olanda la cerere, după ce autoritățile belgiene nu au reușit să dovedească faptul că ar avea legături cu grupări teroriste.