„Suntem acoperiți de mecanismul apărării colective, care este consacrat de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, ceea ce înseamnă că orice atac împotriva unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice este considerat drept un atac împotriva tuturor celorlalți membri, care au datoria de a sprijini și de a apăra membrul care este atacat”, a afirmat Bogdan Aurescu.

„Astfel, nu avem nicio temere că România va fi atacată de Rusia, pentru că asta ar însemna că Rusia ar intra în conflict direct cu întreaga Alianță Nord-Atlantică”, a adăugat el.

Alianța Nord-Atlantică este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie. Acum, după summitul NATO de ieri, considerăm că garanțiile de securitate care acoperă toți membrii NATO, inclusiv aliații de pe Flancul Estic al Alianței, deci inclusiv România, sunt mai puternice ca niciodată.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu:

Șeful diplomației române a precizat că potrivit datelor de joi, 24 martie, „am primit în România mai mult de 572.000 de cetățeni ucraineni”, iar mulți dintre aceștia sunt mame cu copii.

„Sunt mulți copii, probabil mai mult de o treime dintre acești refugiați sunt copii, iar noi facem tot ce putem pentru a-i primi și pentru a-i face să se simtă confortabil, desigur, luând în considerare circumstanțele cumplite în care au fost forțați să-și părăsească țara, din cauza agresiunii ruse. Astfel, pentru moment, gestionăm această situație”, a menționat Aurescu.

Azi, 25 martie, s-a intrat în a 30-a zi a războiului pornit de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

 
 

Urmărește-ne pe Google News