„În afară de cei 14 cetățeni români, mai există un singur cetățean român aflat în afara aeroportului care dorește repatrierea și care lucrează pentru un program ONU. Încearcă cu un convoi al ONU să ajungă la aeroport”, a declarat Bogdan Aurescu, în direct la Digi24.
Cei 14 români au ajuns în această dimineață pe aeroport, urmând să fie evacuați cu avionul C-130 Hercules al Forțelor Aeriene Române, care a decolat marți de la București și este staționat în capitala Pakistanului, la o oră de zbor de Kabul.
Până acum, alți doi români au fost preluați de pe aeroportul din capitala afgană de avionul militar trimis de MApN, în două zboruri separate. Ei au fost duși în siguranță la Islamabad. Într-unul dintre cele două zboruri de evacuare s-au aflat și trei cetățeni străini: un bulgar, un american și un britanic.
Alți români au mai fost evacuați de la Kabul cu avioane americane și britanice.
Ce se întâmplă cu românii care nu au solicitat evacuarea din Afganistan
Întrebat ce se întâmplă cu ceilalți 17 români care au anunțat că sunt în Afganistan, dar nu au cerut să fie evacuați, Bogdan Aurescu a spus că „planurile lor de evacuare sunt stabilite de angajatorii lor, fie că vorbim despre ONU, despre o companie sau alte situații”.
„Noi suntem în contact permanent și cu acești cetățeni români, le-am prezentat de fiecare dată oportunitățile de evacuare atunci când avionul de transport militar a ajuns în aeroportul din Kabul. De fiecare dată, ei au spus că preferă să folosească planurile de evacuare pe care le au deja la dispoziție”, a precizat ministrul.
Ministrul externelor a mai explicat că accesul la aeroportul din Kabul este foarte dificil chiar și de la distanțe scurte din cauza punctelor de verificare „controlate de diverse facțiuni ale mișcării talibane”, dar și pentru că „există foarte mulți oameni care blochează aceste rute de acces din dorința de a ajunge spre aeroport”.
MAE anunțase joi că 33 de români și-au anunțat prezența pe teritoriul Afganistanului, iar 16 dintre ei au cerut să fie evacuați.