Încheierea evacuărilor este „o chestiune de ore”, a declarat vineri oficialul britanic, precizând că „este trist” că nu toți cei care își doresc să plece din Afganistan vor putea face acest lucru.
Regatul Unit și-a închis principalul centru de procesare a datelor, din Hotelul Baron, aflat în afara aeroportului din Kabul. Wallace a explicat că decizia de închidere a centrului a fost luată pentru ca eforturile personalului să se concentreze pe evacuarea cetățenilor britanici și a altor persoane ale căror date au fost deja procesate și care se află în aeroport așteptând să plece din Afganistan.
„Vom procesa datele celor 1.000 de persoane pe care le-am adus și care se află în aeroport acum și vom căuta o modalitate de a găsi și alți oameni în mulțime, dar, în general, procesarea datelor a fost închisă”, a declarat Ben Wallace pentru Sky News.
Ben Wallace a mai spus că atacul terorist din apropierea aeroportului din Kabul nu a grăbit plecarea britanicilor, oprirea procedurilor de procesare având loc „aproape exact conform planului”.
Aproape 14.000 de cetățeni britanici și afgani au fost evacuați din Afganistan de forțele britanice de la jumătatea lunii august, atunci când talibanii au preluat controlul țării.
În același timp, Franța și Spania își vor opri vineri operațiunile de evacuare. Prim-ministrul francez Jean Castex și surse din Guvernul de la Madrid au anunțat că 27 august este data-limită pentru încheierea evacuării persoanelor care încă se mai află în Afganistan.
Totodată, data-limită pentru retragerea SUA din Afganistan este 31 august, însă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat miercuri că „nu există un termen-limită pentru munca noastră de a ajuta cetățenii americani rămași, care vor decide să plece, împreună cu mulți afgani care au fost alături de noi de-a lungul ultimilor ani și care doresc să plece și nu au reușit acest lucru. Acest efort va continua în fiecare zi și după 31 august”.
Două explozii puternice au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul, unde se aflau mii de oameni care încercau să părăsească țara căzută din 15 august în mâinile talibanilor. Atacurile, revendicate de gruparea ISIS-K, au fost soldate cu cel puțin 95 de morți și 150 de răniți. Printre victime se află și 13 soldați americani.
Foto: Hepta