2021 a fost un an în care s-au făcut progrese majore în lupta cu pandemia, dar în care au apărut și noi pericole, cum este varianta Omicron, care continuă să se răspândească rapid în toată lumea, spune Javid. Ministrul britanic adaugă însă că în ciuda acestui nou adversar, Regatul Unit se află acum „într-o poziție mult mai puternică față de sfârșitul anului 2020”.
Totuși situația este în continuare îngrijorătoare, în condițiile în care ”conform celor mai recente date de la Biroul Național de Statistică, săptămâna trecută una din 25 de persoane din Anglia ar fi fost testată pozitiv pentru COVID-19, iar spitalizările sunt, de asemenea, în creștere constantă”.
Pe de altă parte, numărul internărilor în secțiile de terapie intensivă din Marea Britanie „nu urmează în prezent traiectoria pe care am văzut-o în aceeași perioadă anul trecut, în timpul valului provocat de varianta Alpha”, continuă Sajid Javid.
Astfel, spune ministrul britanic, s-a luat decizia ca în perioada sărbătorilor să nu fie instituite restricții suplimentare.
„Limitarea libertății noastre trebuie să fie o soluție de ultimă instanță, iar poporul britanic se așteaptă pe bună dreptate să facem tot ce ne stă în putere pentru a le evita. De când am intrat în acest rol (de ministru – n.r.) în urmă cu șase luni, am fost foarte conștient de costurile enorme pentru sănătate, din punct de vedere social și economic ale restricțiilor. Așa că am hotărât că trebuie să ne acordăm cele mai bune șanse de a trăi alături de virus și de a evita măsuri stricte în viitor”, afirmă ministrul sănătății.
Iar pentru ca acest lucru să fie posibil, oficialul de la Londra a menționat cele ”trei linii de apărare” care, folosite împreună, ”sunt unele dintre cele mai puternice din lume”. Este vorba despre programul de vaccinare, testarea masivă și tratamentele anti-COVID.
De altfel, Marea Britanie a aprobat la finalul anului trecut medicamentul Paxlovid, dezvoltat de Pfizer și destinat pacienților care au o formă uşoară până la moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc de agravare a bolii.
Tulpina Omicron a coronavirusului, devenită dominantă în Marea Britanie, a declanșat o creștere accelerată a cazurilor de infectare, cu peste 189.000 de îmbolnăviri înregistrate în 24 de ore, conform bilanțului anunțat vineri, 31 decembrie.
De la începutul pandemiei de coronavirus, în Marea Britanie au fost înregistrate peste 148.600 de decese asociate COVID-19.
Rata de vaccinare anti-COVID cu schemă completă este de aproape 70%, potrivit ourworldindata.org.
Foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!