Pe 21 decembrie, Libertatea a publicat un articol în care a cules opinii ale unui specialist despre proiectul de lege nr. 773/2022 privind securitatea și apărarea cibernetică.
Articolul s-a intitulat: „La 33 de ani de la mitingul lui Ceaușescu, legea privind securitatea și apărarea cibernetică adoptată în Senat va naște, conform unui expert, informatorii 2.0”.
În articol a fost intervievat Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI).
Pe 27 decembrie, Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a trimis o poziție față de articol. Politicianul PNL susține că „Legea securității și apărării cibernetice a fost asumată de România ca jalon în PNRR” și că „este o lege civilă, construită în jurul ideii de efort colectiv, cooperare și colaborare loială între autorități, pe de-o parte, și între autorități și mediu privat, pe de altă parte”.
Ministrul susține că legea apără „nevoia cetățeanului de a beneficia de servicii informatice sigure”
Burduja susține că Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), ca inițiator al legii, a respectat tot traseul constituțional de deliberare publică.
MCID a promovat o lege care să răspundă atât necesității de consolidare a rezilienței cibernetice a statului român, cât și nevoii cetățenilor României de a beneficia de servicii publice, rețele și sisteme informatice sigure, în condiții de confidențialitate, integritate și disponibilitate a datelor.
Sebastian Burduja:
„Legea securității și apărării cibernetice nu militarizează internetul, cum în mod fals afirmă autorul, ci dimpotrivă, asigură o coordonare civilă transparentă la nivel național privind raportarea responsabilă a incidentelor și managementul alertelor de securitate cibernetică, la nivelul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), autoritate națională civilă în domeniul securității cibernetice (art. 20 alin. (1) din Lege)”. Burduja consideră că „nicio autoritate militară nu primește mai multe atribuții prin prezenta lege, altele decât cele care se circumscriu deja competenței lor”.
APADOR-CH: „Militarizarea întregului spațiu virtual românesc”
Legea pe care Sebastian Burduja o apără a fost criticată de mai multe organizații nonguvernamentale. APADOR-CH a susținut: „Pe lângă militarizarea întregului spațiu virtual românesc, sub pretextul securizării sale, legea conține o serie de termeni neclari care lasă loc arbitrariului în aplicarea ei (de la entitățile cărora li se aplică până la definirea neclară a ceea ce înseamnă incident de securitate) și amendează cu sume exorbitante nerespectarea unor prevederi neclare”.
Poziția integrală a lui Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării:
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!