„A fost a doua întâlnire, am avut o lungă discuție atât cu colegul austriac, cât și cu colegul bulgar. Nu sunt condiții, ci mențiuni cu privire la o serie de măsuri adiacente cuprinse în acest document de poziție al Austriei, care vizează proceduri deja în vigoare, care se aplică de către România și alte state membre”, a spus Cătălin Predoiu.
El susține că Viena vrea doar ca migranții care au intrat ilegal în Austria să se întoarcă în România.
„Nu este vorba de a transfera migranți din Austria în România, ci pur și simplu de a retrimite acele persoane care au intrat în România în prealabil, au fost înregistrate în sistemele Schengen în România și care ulterior au migrat ilegal în Austria. Această procedură este în curs și anul acesta a fost vorba despre 120 de persoane. Este o procedură în vigoare, conform acordului Dublin”, a adăugat el.
Predoiu a susținut că negocierile actuale nu se duc doar pentru Air Schegen, dar nu a putut oferi un orizont de timp.
„Noi discutăm toate frontierele. Discuțiile sunt constructive, chiar dacă sunt dificile. Cu toții ne dorim o decizie în acest caz, în luna decembrie. Discutăm la pachet totul, nu într-o perspectivă apropiată, dar discutăm totul. Nu pot să anticipez în acest moment niciun fel de rezultat, pentru că sunt în curs aceste discuții”, a mai punctat demnitarul.
Ce vrea Austria pentru Air Schengen
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă, 9 decembrie, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia” referitoare la Schengen și a acceptat să se ridice graniţele aeriene pentru România. Decizia nu se referă însă și la frontierele terestre, pentru că România nu va fi oficial membră Schengen.
Potrivit ziarului austriac Kurier, Viena a pus și condiții pentru Air Schengen: triplarea operațiunii Frontex în Bulgaria, banii pentru extinderea protecției frontierelor și a infrastructurii – garduri – la frontierele externe din Bulgaria și România trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele România-Bulgaria și Ungaria-România și acceptarea de către Bulgaria și România a solicitanților de azil aflați în Austria, mai ales afgani și sirieni.
Premierul Bulgariei a respins din start condițiile impuse de Austria pentru „Air Schengen”, considerându-le „absolut inacceptabile”. Ulterior, surse guvernamentale au spus că România va cere să fie primită separat de Bulgaria în Schengen, dacă Olanda nu renunță la vetoul față de aderarea Sofiei, iar Bulgaria a acuzat România că este „inconsecventă”.