• Ministrul Culturii a ales-o pe Irina Rimes ca ambasador la al „Zilei Constantin Brâncuși„, decizie ce a stârnit mai multe controverse.
  • Bogdan Gheorghiu și-a motivat alegerea printr-o declarație constroversată: ”Probabil că un milion de tineri care erau virgini într-ale lui Brâncuși vor afla acum de existența marelui sculptor.”

Și trecutul este unul controversat pentru Bogdan Gheorghiu. Televiziunea Bucovina TV, la care este unic asociat, a câştigat peste o jumătate de milion de euro din contracte cu statul, în perioada 2008-2015.

Bucovina TV este deţinută de SC BG Media SRL, din Suceava, societate
înfiinţată în anul 2004 şi al cărei unic acţionar este Gheorghiu, din februarie
2013.  

În asociere cu alte două societăţi, SC Media Ten Productions SRL şi SC Intermedia SRL Suceava, firma controlată de ministrul Culturii a semnat 14 contracte cu instituţii publice. Valoarea totală a contractelor este de 516.000 de euro, conform site-ului Baniitai.info.

Şase contracte sunt obţinute de la Consiliul Judeţean
Suceava şi opt, de la Primăria Suceava. Obiectul contractelor se referă la prestarea
de servicii de publicitate.  

SC BG Media SRL apare ca asociat prim în acest parteneriat. Firma ministrului Culturii a obţinut şi separat contracte cu statul, inclusiv după ce Gheorghiu a intrat în politică. Între 2018 – 2019, societatea a încheiat 144 de contracte pe bani publici, în valoarea totală de aproximativ 140.000 de euro, conform Stiridinbucovina.ro.

Gazdă la “Sara pe
deal”

La Bucovina TV, Bogdan Gheorghiu a avut şi rol de realizator de emisiuni, până în 2016, când s-a înscris în PNL. Ministrul Culturii a fost, printre altele, gazda talk-show-ului Sara pe deal.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, este acum coleg de partid cu Gheorghiu

Printre invitaţii din studio, se numără actualii săi colegi de partid Cătălin Predoiu, Gheorghe Flutur, Ion Lungu (primarul Sucevei). Dar în platou Gheorghiu aducea şi membri ai altor partide.

De exemplu, în ediţia din 8 mai 2014, invitat la Sara pe deal a fost liderul România Mare, Corneliu Vadim Tudor. Emisiunea poartă menţiunea “promovare electorală”, fiind vorba despre campania la europarlamentarele de acum şase ani.

Realizatorul începe printr-o scurtă introducere: “Este o
ediţie cu totul şi cu totul specială, pentru că avem onoarea de a-l avea
alături pe cel mai prolific personaj politic oferit de scena politică
românească din decembrie 1989 până astăzi”, “Indiferent că vorbim de anii 90,
de anii 2000 sau de anii de astăzi, de după 2010, Corneliu Vadim Tudor tot
timpul a însemnat un nume în politica românească. Vă mulţumim că ne-aţi călcat
pragul studioului!”.

Cacofonii live: “Eu,
nefăcând politică, ca simplu alegător”

Laudele pentru invitat nu se opresc aici: “Am să mă aşez, domnule preşedinte, pentru a discuta cu dumneavoastră pe cât posibil de la egal la egal.

Sigur, personalitatea dumneavoastră ca scriitor şi publicist ne onorează, de aceea vă mulţumesc că ne-aţi păşit pragul studioului”.

Bogdan Gheorghiu:

Pe burtiera emisiunii stă scris, de la început până la sfârşit: “Tribunul în Bucovina”.

Emisiunea durează o oră şi jumătate, Gheorghiu începând cu o întrebare, „vă rog să mă luminaţi”,  care-l vizează pe Ştefan Băişanu, fost preşedinte PNL Suceava, în prezent deputat ales pe listele ALDE. Băişanu controla SC Media Ten Productions SRL, deţinătorul Plus TV.

Liderul PRM şi-a prezentat cărţile la televiziunea ministrului culturii

“Eu, nefăcând politică, ca simplu alegător”, i se adresează Gheorghiu lui Vadim Tudor, “v-am dat dreptate sută la sută la capitolul neveste. Domnule, înţeleg, faci politică, dar ce caută nevasta în toată treaba asta?”.

“Eu nu mai înţeleg cu politica asta, care e vecină cu cea mai veche meserie, cum decurg lucrurile”.

Bogdan Gheorghiu:

Alte afirmaţii
ale lui Gheorghiu din emisiune: “Pe mine m-a prins revoluţia la 14 ani, sunt mai puţin familiarizat cu
acestea…”, „Mesajul de astăzi, sincer să vă spun, l-am perceput ca pe unul
decent. Adică chiar dacă aţi atacat mai tare anumite subiecte, sunt subiecte de
bun-simţ”.

Gheorghiu pune, din când în când, şi întrebări mai puţin retorice: “Sunteţi sau nu sunteţi extremist? Sau, dacă astăzi nu sunteţi extremist, aţi fost vreodată?”.

“Să ştiţi că nu toţi invitaţii au fost mulţumiţi”

La un moment dat, Vadim Tudor îşi prezintă cărţile scrise cât a activat ca europarlamentar. Apoi citeşte un poem compoziţie proprie. După lectură, Gheorghiu oftează şi exclamă: „După un astfel de poem, nu mai rămâne decât să ne apropiem de finalul emisiunii”.

Vadim Tudor îl felicită pe Gheorghiu pentru genericul inspirat de poezia lui Eminescu şi “pentru maniera civilizată în care poţi să porţi un dialog cu un om dificil”.  

Gheorghiu mulţumeşte pentru aprecieri, precizând: “Să ştiţi că nu toţi invitaţii au fost mulţumiţi, au fost şi nemulţumiţi după emisiune”.

La care Vadim Tudor răspunde: „Tu ai fost un invitat-surpriză al meu, pentru că eu am moderat, eu am vorbit mai mult ca tine”. Gheorghiu se apără: „Arta moderatorului este să ştie să asculte”.

„Invitatul îl chemi în emisiune pentru a evidenţia calităţile lui”.

Bogdan Gheorghiu:

Corneliu Vadim
Tudor nu a obţinut al doilea mandat de europarlamentar la alegerile din 2014.

Bogdan Gheorghiu a realizat Sara pe deal şi la postul local din Suceava Radio AS

Soţia ministrului: din scara blocului la spaţiul
Schengen

Cât despre “capitolul neveste”, soţia lui Bogdan Gheorghiu, Delia Livia Gheorghiu, era angajată la Primăria Suceava, la Direcţia Ecologizare – Serviciul asociaţii de locatari. În septembrie 2015, a trecut examenul de promovare în grad profesional, devenind consilier gradul I.

În prezent, doamna Gheorghiu lucrează în cu totul alt domeniu, la Ministerul de Interne, Direcţia Generală Afaceri Europene, Schengen şi Relaţii Internaţionale. Soţia ministrului Culturii a obţinut postul de la MAI în urma unui concurs, organizat pe 2 iulie 2018. Delia Livia Gheorghiu a fost ultima admisă, cu 75 de puncte din 100 posibile, fiind încadrată ca “referent de specialitate gradul II-IA din cadrul Serviciului Protocol Extern”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News