Acest document programatic reprezintă un prim rezultat concret al reuniunii informale a miniştrilor culturii din 8 aprilie, organizată în sistem de videoconferinţă de către preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene, scrie Agerpres.
La conferinţa video au participat 26 de miniştri ai culturii şi trei comisari – Vera Jourova, Mariya Gabriel şi Thierry Breton.
“Eforturile pe care le-am susţinut, pe plan naţional, pentru diminuarea efectelor negative cauzate de criza COVID-19 asupra sectoarelor culturale şi creative sunt dublate de o asumare din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Este necesară continuarea demersurilor pentru a sprijini revenirea cât mai rapidă a acestor industrii. Declaraţia reafirmă solidaritatea faţă de artişti, jurnalişti şi faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene, pentru care formele de exprimare culturală sunt o necesitate în viaţa de zi cu zi”, a precizat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu.
În același document se mai vorbește și despre relevanţa iniţiativelor de susţinere a sectoarelor culturale şi creative, inclusiv a celor din domeniul audiovizual şi mass-media, care vin în sprijinul întreprinderilor şi al persoanelor afectate de criză, protejând, în egală măsură, bunăstarea cetăţenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la conţinut cultural online.
Statele membre UE reafirmă angajamentul pentru măsuri politice decisive suplimentare, care sprijină sectoarele culturale şi creative, în perioadele de criză şi nu numai, mai scrie Agerpres.
Dezbaterea va fi continuată la următoarea reuniune informală, planificată de preşedinţia croată a Consiliului UE în 19 mai.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro