„Până la exercitarea sau nu a dreptului de preempţiune trebuie să ne lămurim cât de autentice sunt acele obiecte. Cele două dosare pentru clasarea partiturii şi a vioarei prezente în licitaţie au ajuns la minister. Ele vor fi analizate în următoarea şedinţă a Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, care poate decide sau nu clasarea lor, adică vor spune dacă sunt de patrimoniu cultural sau nu. Manuscrisul «Oedip» se află la Muzeul «Enescu», iar muzicologii din instituţie lucrează la dosarul prin care vor solicita clasarea acesteia. Vioara aflată în licitaţie nu e Guarnieri, ci tip Guarnieri”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.
Casa de licitaţii Historic va organiza pe 22 septembrie, de la ora 18.30, o sesiune de vânzări „George Enescu – Univers şi Creaţie”, cu 190 de loturi.
În această sesiune sunt scoase la vânzare o partitură-manuscris a operei „Oedipe” şi o vioară care a fost primită de compozitor din partea familiei regale a României.
Licitația a provocat un val de reacții din partea mai multor oameni de cultură români, care s-au îndoit de veridicitatea obiectelor scoase la licitație și au un semn de întrebare cu privire la înstrăinarea patrimoniului național, dacă acestea sunt originale.
Casa de licitații a precizat, într-un comunicat de presă, că toate bunurile au o proveniență certificată, nu există nicio pretenție din partea nimănui și toate formalitățile legale au fost respectate întocmai.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro