Explicaţiile vin după ce sindicatul Culturalia l-a acuzat pe ministru că acoperă ilegalitățile descoperite de Curtea de Conturi.
Departamentul în cauză se ocupa de gestionarea fondurilor pentru evenimentele dedicate Centenarului şi a fost înfiinţat de SGG în 2017, în timpul mandatului de premier al lui Sorin Grindeanu.
„După ce s-a finalizat formarea acestui departament, el a fost transferat în aparatul ministerului. Dar, ministerul, aici e cheia, nu a avut niciun cuvânt de spus în formarea şi selecţia acestor oameni. El a fost livrat gata asamblat”, a explicat ministrul Bogdan Gheorghiu, pentru Libertatea.
Departamentul s-a „evaporat”
Departamentul a fost înfiinţat în 2017 şi a fost desfiinţat în 2019, cu un an înainte ca Bogdan Gheorghiu să ajungă în fruntea Ministerului Culturii. El respinge astfel acuzaţiile sindicatului Culturalia, potrivit cărora ar fi implicat în aceste acţiuni.
Ministrul spune că SGG a decis cine va fi angajaţi, iar viza de specialitate a fost dată de departamentul de resurse umane.
„Până în martie 2019 prin acest departament cu 21 de posturi s-au rulat 53 de angajaţi. Ei în covârştitoarea excepţiilor au fost din mediul privat detaşaţi”, spune el.
Ministrul spune că nu are o explicaţie privind motivul pentru care SGG a angajaţi „coafeze”.
„E absurd să mă acuze cineva pe mine de nişte lucruri petrecute în 2017. Acest departament şi-a încetat existenţa cu aproape un an înainte să devin eu ministru”, susţine el.
Între timp, departamentul a fost desfiinţat, iar nici Curtea de Conturi, care a descoperit neregulile, nu a reuşit să dea de oamenii care au lucrat acolo pentru a aflat ce s-a întâmplat.
„Departamentul s-a evaporat pur şi simplu, şi cu o grămadă de hârtii pe care trebuia să le lase aici. Noi nu eram capabili să oferim lămuririle cerute de Curtea de Conturi, pentru că oamenii sunt de găsit”, spune el.
„S-au făcut nişte dubioşenii acolo”, mai acuză el.
El explică şi faptul că ei aveau salariile atât de mari: legea prin care au fost detaşaţi obliga Guvernul să îi angajeze cu salariile pe care le aveau în mediul privat.