UPDATE ora 17.45: Fostul director al MNIR, Ernest Târnoveanu, a declarat că nu a încălcat nicio lege și că i s-au găsit „false pretexte pentru a demisiona”, ba chiar a fost intimidat.
UPDATE ora 16.50: Ernest Oberlander-Târnoveanu a lovit telefonul unei jurnaliste care îl filma, înainte să fie demis de la șefia MNIR.
Știrea inițială: „Astăzi i-am solicitat domnului director general al MNIR să își prezinte demisia de onoare. A refuzat. În consecință, am mers mai departe conform prevederilor legale în vigoare și am procedat la denunțarea contractului de management”, a spus Intotero la conferința de presă.
„Va fi un termen de 15 zile de preaviz. Dacă dânsul nu a dorit să își depună demisia de onoare, vom respecta cele 15 zile de preaviz, va fi această perioada în care dânsul își va face inventarul și vom vedea persoana care va coordona activitatea în această perioadă delicată”, a adăugat Intotero.
Ea a precizat că, după ședința de guvern, au fost transmise următoarele solicitări către managerii muzeelor din subordinea Ministerului Culturii:
- până joi, 30 ianuarie, la ora 8, să comunice ce sistem de pază folosește fiecare muzeu pentru protecția obiectelor de patrimoniu
- până joi, 30 ianuarie, la ora 8.00, să furnizeze informații despre operele de patrimoniu pe care le dețin, în special dacă acestea au fost scoase în afara țării.
Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberlander-Târnoveanu, aflat de aproape 15 ani în această funcție, declarase luni, 27 ianuarie, că va demisiona atunci când va considera că este momentul potrivit.
S-au furat coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de aur, în trei minute. Un prim suspect, filmat de o cameră
O explozie a avut loc la Muzeul Drents din Assen, Olanda, unde se afla și tezaurul dacic românesc, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 24/25 ianuarie, și au fost furate patru piese din expoziție: 3 brățări dacice și Coiful dacic de la Coțofenești. Muzeul nu era păzit de nimeni. Totul s-a petrecut în trei minute, spun autoritățile olandeze.
Poliția locală a difuzat pe 25 ianuarie primele imagini video de la jaful din Muzeul Drents. Secvențele de pe o cameră de supraveghere au arătat că cel puțin trei persoane deschid o ușă, apoi are loc explozia.
Potrivit De Telegraaf, poliția are indicii și face progrese în ancheta privind spectaculosul furt al obiectelor de aur din Muzeul Drents. Indiciile se referă la mașinile de evadare și la investigațiile din muzeu asupra persoanelor suspecte. De asemenea, nu este exclusă varianta ca printre implicați să fie și români.
Cel puțin trei persoane ar fi fost implicate în jaf, dar este posibil ca acestea să fi fost ajutate de un complice.
Un prim suspect a fost filmat de o cameră de supraveghere, potrivit imaginilor difuzate de Libertatea.
Renumitul clan Remmo din Germania, o familie de origine libanezo-kurdă, care a mai dat spargeri răsunătoare la muzee în ultimii ani, ar putea fi implicat în furtul comorilor dacice de aur din Olanda.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Monseur • 28.01.2025, 17:59
Toti politicienii romani sunt depasiti, da' nu demisioneaza niciunul. Nu stiu de ce se astepta doamna ministru ca directorul sa demisioneze singur.
Mitica_Cornel • 28.01.2025, 17:19
Dom' director si-a socotit foarte amanuntit iesirea din scena. Dupa ce se linistesc apele, o sa dea in judecata Ministerul Culturii pentru ca a fost demis ilegal, ca orice bugetar va castiga si o sa ii mai si platim nu stiu cate salarii cat a stat saracul fara serviciu Daca isi dadea demisia, nu mai avea aceasta optiune.