Redeschiderea sălilor de spectacole trebuia să fie printre deciziile din 1 iulie, în al patrulea val de relaxare. Creșterea numărului de cazuri de coronavirus a anulat însă reluarea spectacolelor și în interior, pentru că în aer liber se pot desfășura evenimente culturale din 15 iunie.
„Pentru domeniul cultural mi-e frică de noi restricții”
Premierul și ministrul sănătății au discutat ieri cu reprezentanții mai multor instituții care încă sunt afectate de restricții.
Ministrul Bogdan Gheorghiu a spus că măsurile de izolare nu mai sunt obligatorii, ci pot fi doar recomandate, în urma hotărârii Curții Constituționale. „Am precizat mereu că suntem dependenți de evoluția pandemiei, în ideea adoptării de noi măsuri de relaxare. Am fost pregătiți pentru astfel de situații! Trebuie să fim adaptabili, și noi și managerii de instituții”, a spus oficialul.
La Iași, managerul teatrului de operată va colabora cu primăria pentru spectacole în aer liber. Astfel de parteneriate trebuiesc încurajate, pentru că managerii sunt importanți pentru a dinamiza activitatea. Este o abordare nouă, iar cu această ocazie atragem public nou.
Vom lansa stagiunea de operă și operetă în aer liber și îmi dorec ca toți managerii să găsească variante de spectacole în care să nu fie periclitată sănătatea spectatorilor și a actorilor
„Stagiunea în aer liber pentru operă și operetă se va desfășura între 10 iulie și 10 septembrie”
Stagiunea în aer liber va atrage un public nou. Ea se va desfășura în perioada 10 iulie – 10 septembrie 2020.
Ministrul a spus că, printre ansamblurile care vor avea spectacole în aer liber se află Opera Maghiară de Stat, Teatrul Ion Dacian, Teatrul Oleg Danovski, Ansamblul Amabsadorii, corul Madrigal, Filarmonica George Enescu și corul Tinerimea Română.
Bogdan Gheorghiu se declară ferm convins că atunci când numărul de infectări co noul coronavirus va fi din două cifre, am putea da drumul la săli.
El spune că epidemiologii sunt reticenți la specatcole desfășurate în săli, pentru că este vorba de mulți oameni care împart o perioadă destul de lungă de timp un spațiu mic.
„Nu văd foarte aproape momentul în care se va permite reluarea spectacolelor în săli”, spune ministrul Culturii.
Nu cred că până în septembrie vom avea spectacole în săli, iar la toamnă, cu siguranță va trebui să fie reluată activitatea în săli, dar numai dacă epidemia ne va permite. Din 19 iunie am permis reluarea repetițiilor în săli.
El a mai spus că nu pot garanta pentru activitatea fiecărei instituții în parte, mai ales că multe nu sunt în subordinea Ministerului Culturii, ci a primăriilor și Consiliilor Județene.
Ministrul vine și cu o „propunere de criză”: amenajarea unei scene în aer liber, la construirea căreia pot să-și unească eforturile mai multe teatre, iar scena să fie folosită pe rând.
Bogdan Gheorghiu a mai spus că angajații din cultură își primesc banii, cel puțin cei care sunt sub autoritatea ministerului.
Dacă prin atitudinea noastră responsabilă scădem numărul de infectări, putem relua stagiunea de interior din 15 septembrie.
Ministrul Culturii și-a permis și o mică ironie, legată de activitatea teatrelor. Acesta a spus că „nu trebuie să fim prăpăstioși, pentru că teatrul s-a născut în aer liber”. Bogdan Gheorghiu a ținut să menționeze că, înainte de a se permite activitatea în biserici au fost deschise pentru vizitatori multe biblioteci și muzee.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro