Libertatea a aflat că, astăzi, Ministerul Agriculturii a decis să ardă culturile de porumb din zonele unde sunt focare de infecție.

De ce? Pentru că mistreții, principalii transmițători de până acum ai molimei, contaminează porumbul necules, prin secreții, mâncare parțială și atingere.

Apoi, dacă porumbul este cules și transformat în hrană simplă sau în hrană procesată pentru gospodării ori ferme, cereala devine vector de propagare a bolii.

– Domnule ministru, este adevărat că printre măsurile de prevenire și combatere a pestei porcine africane s-a dispus arderea lanurilor de porumb din focare?
– Da. Prin ordin de ministru am decis punctual să se distrugă culturile de porumb, dar numai în zonele de focar unde a fost confirmată pesta porcină africană la porc mistreț!

– Și cum se distruge cultura de porumb?
– Să vă explic, ca să nu se creeze panică în rândul oamenilor de la țară. Dacă avem un focar de pestă porcină confirmată la porc mistreț și tot acolo avem și culturi de porumb unde se observă că a trecut mistrețul, se izolează cu brazdă zona de cultură afectată și urmează să fie distrusă prin ardere.

– Se arde porumbul doar ca să încerce prevenirea extinderii molimei sau există riscul ca exportul de porumb din România să fie periclitat?
– Nu, nu există acest risc, deoarece România exportă furaje tratate la temperaturi mari și totul pleacă avizat sanitar.

  • Ministrul se referă la faptul că tratarea cărnii sau a celorlalte nutrețuri afectate la temperaturi de 70 de grade scade mult posibilitatea ca virusul PPA să rămână viabil.

– Totuși, arderea culturilor de porumb este o măsură extremă.
– Știți de ce întâmplă?! Când omul vede că are porumbul culcat de mistreț, el îl culege și-l duce în ogradă, ca să nu-l piardă. Dar acest porumb reprezintă un vector de propagare, deoarece mistrețul bolnav îl contaminează prin bale și excremente. De aceea, am dat acest ordin ca cei care se ocupă cu prevenirea și combaterea să le explice oamenilor să lase porumbul acolo, că o să fie despăgubiți.

„Oamenii nu o să piardă nimic. Vor fi despăgubiți și pentru porumb. Este foarte important ca toată lumea să respecte toate aceste măsuri, pentru că această boală la porci este gravă și numai așa putem să o combatem”
Petre Daea, ministrul Agriculturii

– Există riscul ca această molimă să se extindă la nivelul întregii țări?
– Acest risc ar fi minim dacă lumea ar respecta regulile. Vectorul uman este cel mai periculos. Focarul din 15 iulie 2017 de la Satu Mare și focarul din 11 ianuarie, tot e acolo, a fost provocat de un cetățen care a adus carne infestată din Ucraina. La fel și când a apărut focarul de la Brăila, tot un cetățean a stat la baza propagării. Au început să apară și focare false, pentru că oamenii au început să-și taie porcii și nu mai știm dacă au încercat să ascundă faptul că le-au murit. În Constanța am găsit și o fermă ilegală de porci mistreți.

– Cum arată evoluția din ultimele zile a focarelor?
– Să știți că numărul focarelor nu este neapărat un factor relevant, ci zona este importanță. Avem 8 județe afectate. De exemplu, în Satu Mare a început să fie mai lentă extinderea. Problema o reprezintă județele din sud, care sunt umede. Am apelat și la specialiști de afară pentru ajutor. Suntem deschiși la orice informație care ne poate ajuta în limitarea zonelor de focar, pentru că este mare păcat ca acest an atât de bun pentru agricultură să fie umbrit de această molimă.

„Le spun clar oamenilor să nu ascundă porcii, că virusul se păstrează și vor continua să moară! Îi despăgubim pe toți, e nevoie ca fiecare să spună adevărul. În locul porcilor luați, vom aduce porci-santinelă, ca să vedem dacă virusul mai e prezent”
Petre Daea, ministrul Agriculturii

  • Apelul ministrului la a nu ascunde porcii vine din constatarea științifică potrivit căreia carnea congelată este cel mai bun mediu pentru transmiterea molimei, pentru că virusul se conservă în frig.

– În prezent, domnule ministru, România are interdicție de a exporta carne de porc?
– Nu, nu e interdicție.

Număr focare porci mistreți la 2 august 2018: 
2 -⁠ Sălaj -⁠ 2 porci mistreți morți
4 -⁠ Satu Mare -⁠ 9 porci mistreți morți
1 -⁠ Bihor -⁠ 1 porc mistreț mort
10 -⁠ Tulcea -⁠ 20 porci mistreți morți


Citește și: 

INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Băiatul lui Dragnea a scăpat de 10.000 de porci înainte de molimă! Guvernul știa că vine pesta, dar populația și ceilalți fermieri au aflat ultimii! 

Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Acuzaţii grave la adresa Guvernului Dăncilă! Investitorul român căruia i-au fost ucişi 48.030 de porci spune că i s-a zis că vine pesta africană cu un an întârziere de la primul focar!

Libertatea publică documentul prin care România a fost informată, încă de acum un an şi jumătate, că nu previne pesta porcină

REPORTAJ/ Ţara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator (VIDEO)

DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporţiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluţia focarelor înroşeşte tot mai mult din ţară!

 
 

Urmărește-ne pe Google News