„Dacă vrem să fim pacificatori în lume, avem nevoie de o armată europeană. Iar aceasta este o precondiție fundamentală pentru a putea avea o politică externă europeană eficientă”, a spus Tajani, adăugând că o cooperare europeană mai strânsă în domeniul apărării este o prioritate pentru Forza Italia, partid pe care îl conduce.
„Într-o lume cu actori puternici precum Statele Unite, China, India, Rusia – cu crize din Orientul Mijlociu până în Indo-Pacific – cetățenii italieni, germani, francezi sau sloveni nu pot fi protejați decât de ceva care există deja, și anume Uniunea Europeană”, a mai declarat ministrul de Externe al Italiei.
De asemenea, el a propus ca UE să aibă o singură președinție, în loc de structura actuală, formată dintr-un președinte al Consiliului European și un președinte al Comisiei Europene.
După izbucnirea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape doi ani, cooperarea europeană în domeniul apărării a devenit un subiect mai important pe agenda UE, însă eforturile s-au concentrat mai mult pe extinderea NATO. Finlanda este cel mai nou membru al blocului militar, în timp ce Suedia încă așteaptă undă verde din partea Turciei și Ungariei.
Foto: Hepta
Alex.59 • 08.01.2024, 08:17
Da' de sloganul "Să fie PACE în lume" nu mai vorbește nimeni...??? 🙄
durban22 • 08.01.2024, 08:13
Pai cate armate sa avem ?O armata europeana si una NATO ?? .NU PREA CRED...
Aura1 • 08.01.2024, 07:16
Altceva mai bun nu avem de făcut, decât să ne gândim cum să mai facem o armată și tot așa...de pace nu ai auzit domnule?