Prima întrebare a fost despre cooperarea energetică ruso-maghiară, pe care Péter Szijjártó a numit-o „extrem de eficientă”. El a adăugat: „Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaștem că fără aprovizionare din Rusia, o aprovizionare stabilă cu energie pentru Ungaria ar fi imposibilă. Fără resursele energetice rusești, nu am fi capabili să acoperim suficient nevoile țării de gaze, petrol și combustibil nuclear. În plus, suntem extrem de mulțumiți de fiabilitatea și eficiența cooperării cu Federația Rusă în domeniul energiei”.

Grigori Sapojnikov, jurnalistul TASS care l-a intervievat pe ministrul maghiar, a întrebat apoi: „Ungaria este cunoscută pentru atitudinea sa negativă față de problema trimiterii de trupe în Ucraina. Vedeți alți membri NATO ascultând și înțelegându-vă poziția conform căreia trimiterea de trupe ar fi o încălcare gravă a articolului 5 din tratatul NATO?”

„Știi, poziția noastră este foarte clară când vine vorba de războiul din apropierea noastră. Credem că Rusia nu poate fi învinsă în acest război. Dar, în același timp, pe măsură ce transporturile de arme din Occident continuă, nici Rusia nu poate câștiga prea mult”, a fost prima parte a răspunsului oficialului de la Budapesta.

Szijjártó a continuat: „Negocierile trebuie să aibă loc. Deci, dacă trebuie să aibă loc negocieri, atunci întrebarea mea este: de ce să nu le avem mai devreme decât mai târziu? Cu cât încep negocierile mai devreme, cu atât se va stabili mai devreme încetarea focului, cu atât vor muri mai puțini oameni și vor fi mai puține distrugeri”.

Ministrul crede că posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina în numele unor țări membre NATO este un lucru cu adevărat periculos: „Riscul terifiant al unui al treilea război mondial se apropie. Prin urmare, vom face întotdeauna apel la toți aliații și colegii noștri să se abțină de la orice acțiuni sau declarații care ar putea aduce mai aproape riscul unui război mondial. Cred că în Europa sunt din ce în ce mai mulți oameni, iar când spun oameni nu echivalez cu liderii politici, care încep să se gândească rațional la această problemă, și tot mai mulți oameni sunt înclinați să se opună acțiunilor care cresc riscul de escaladare”.

El a atins, de asemenea, subiectul alegerilor europarlamentare și a spus că trăiește cu „speranța că partidele de dreapta vor câștiga mai multe locuri în Parlamentul European. Va exista atunci o șansă mult mai mare pentru o abordare mai pragmatică, de bun-simț, a politicii europene, iar acest lucru va crește șansele unei discuții despre o pace pragmatică”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News