„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am instruit Misiunea României la NATO să ceară, împreună cu alţi aliaţi, activarea art. 4 din Tratatul de la Washington”, a transmis ministrul de externe, într-un mesaj pe Twitter.
Following t/Russian aggression against Ukraine, I instructed t/RO🇷🇴 Mission to @NATO to ask together w/other Allies t/activation of art. 4 of Washington Treaty – which sets forth a mechanism of consultation among Allies – on t/impact of t/current situation on t/security of Allies
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 24, 2022
Și alte state au avut cereri similare. Este vorba de Polonia, Estonia, Letonia și Lituania. Premierul estonian Kaja Kallas a declarat că invazia Rusiei în Ucraina reprezintă o „amenințare pentru întreaga Europă”, potrivit CNN.
„Agresiunea pe scară largă a Rusiei este o amenințare pentru întreaga lume și pentru toate țările NATO, iar consultările NATO privind consolidarea securității Aliaților trebuie inițiate pentru a implementa măsuri suplimentare pentru asigurarea apărării Aliaților NATO”, a spus Kallas. „Răspunsul la agresiunea Rusiei este unitatea”.
Ce prevede articolul 4 din Tratatul NATO
În conformitate cu articolul 4 din Acordul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăruia dintre aliați este amenințată.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina și conflictul Rusia-Ucraina.