Diplomatul român s-a referit în intervenţia sa la recentele evoluţii din vecinătatea estică, mai precis la tensiunile existente la granița dintre Ucraina și Rusia.

În ultimii ani, am asistat la deteriorarea situației de securitate din regiunea OSCE. Acum, contextul de securitate este mai serios deteriorat, în urma consolidării prezenței militare la frontierele Ucrainei și în regiunea Mării Negre, inclusiv prin desfășurarea masivă de trupe.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu:

Șeful diplomației române a reluat apelul la dezescaladare și dialog, precum și la respectarea principiilor și obligațiilor asumate de toate statele participante la OSCE.

„Conceptul-cheie al OSCE de securitate prin cooperare cuprinzătoare continuă să fie de relevanță majoră, la fel și principiile prevăzute de Actul Final de la Helsinki și de Carta de la Paris pentru o Nouă Europă. Toate aceste principii fundamentale au importanță egală”, a punctat ministrul român în deschiderea reuniunii.

Situație tensionată la granița dintre Ucraina și Rusia

Rusia este acuzată de la sfârşitul anului 2021 că a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană în vederea unui atac, dar a negat orice intenţie agresivă. Totuși, a solicitat garanţii scrise pentru securitatea sa, între acestea fiind respingerea unei aderări a Ucrainei la NATO şi retragerea militarilor NATO de pe flancul estic, inclusiv din România.

În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Statele Unite au acuzat Rusia că doreşte să desfăşoare „până la începutul lunii februarie peste 30.000 de soldaţi” în Belarus, la nord de Ucraina. Ambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Vassili Nebenzia, şi omologul său din Belarus, Valentin Ribakov, au răspuns însă că acestea sunt „exerciţii militare comune”, care vor avea loc în februarie.

Pe 2 februarie, SUA au anunțat că vor trimite 1.000 de militari în România. „Dacă e nevoie, vom trimite trupe suplimentare pe flancul estic al NATO”, a precizat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby. Pe 8 februarie, ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, a anunțat că primii 100 de soldați americani au ajuns în țara noastră.

În acest context tensionat, Bogdan Aurescu a spus la BBC: „Sperăm că Rusia va înțelege că este și în propriul interes să nu declanșeze un conflict”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News