Autoritățile de la Chișinău și cele de la Tiraspol poartă periodic discuții pentru soluționarea divergențelor, dar tensiunea a crescut în acest an ca urmare a impunerii de către Moldova a taxelor vamale despre care partea separatistă spune că îi va afecta afacerile. Oficialii moldoveni au descris ultima sesiune de discuţii de la începutul acestei luni drept „dificilă”.
„Niciun locuitor al Transnistriei nu poate fi ferit de urmărire penală dacă se află de cealaltă parte a râului Nistru”, a spus Ignatiev, referindu-se la zona controlată de guvernul Moldovei.
Transnistria s-a separat de Moldova înainte de prăbușirea stăpânirii sovietice din 1991 și a purtat un scurt război după ce Moldova și-a declarat independența.
„În timpul negocierilor noastre, am cerut în repetate rânduri garanții că nu vor fi folosite măsuri represive împotriva cetățenilor din Transnistria. Dar Chișinăul nu le va oferi”, a completat Ignatiev.
Având în vedere noile prevederi penale, discuțiile pot fi purtate doar fie în Transnistria sau prin videoconferință, a sugerat oficialul transnistrean.
Negociatorul-șef al Republicii Moldova, viceprim-ministrul Oleg Serebrean, a declarat săptămâna trecută că autoritățile nu insistă asupra practicii actuale de a alterna locul discuțiilor.
Codul penal al Moldove, a spus el, urmărește să susțină integritatea teritorială a Republicii Moldova și nu vizează locuitorii din Transnistria, deși a subliniat că nu poate oferi garanții de securitate „pentru că nu este procuror”.
Ignatiev deține cetățeniile ucraineană și rusă, iar Kievul i-a ordonat să se prezinte în această lună la o instanță ucraineană pentru a răspunde acuzațiilor că a salutat anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și pentru declarații ostile recente despre Ucraina.
Perrrkele • 27.01.2024, 17:48
Hai să agităm apele în Transnistria, să jucăm după cum ne cântă rusu!