Într-un briefing de presă susținut vineri la Palatul Victoria, după ședința de Guvern, Câciu a spus că nu e nimeni vinovat că „cineva nu e gospodar”, în contextul în care Primăria Capitalei e cea mai bogată din România.
Este foarte simplu să spunem că alocăm bani. Să știți, Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărâri de Consiliu General, pe baza rectificării bugetare interne și locale, putea să rezolve problema. Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu domnul Primar General pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dumneavoastră. Și nu avem nicio vină că cineva nu e gospodar, că nu are bani, că cineva nu-l finanțează.
Adrian Câciu, ministrul de finanțe:
Potrivit oficialului guvernamental, o decizie privind subvenția pentru gigacalorie ar putea fi luată după minivacanța prilejuită de Ziua Națională a României, dar nu mai devreme de 10 decembrie, pentru că „unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicușor Dan”.
„Eu aş vrea ca săptămâna viitoare, poate pe 10 decembrie sau de pe 10 decembrie încolo să închidem această situaţie. Trebuie să ştiţi un lucru. Există un instrument. Poate dânsul ne priveşte şi trebuie să înţeleagă că vrem să avem o discuţie în interesul cetăţenilor. Nu vrem să ajungem în acţiuni de control, în situaţii în care trebuie, ca stat, să luăm măsuri pentru protejarea propriilor cetăţeni, faţă de un primar ales de cetăţenii acestei urbe”, a mai afirmat Adrian Câciu.
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a propus, vineri, în ședinţa ordinară a Consiliului General, ca de la 1 decembrie 2021 prețul gigacaloriei pentru bucureșteni să crească de la 164 de lei la 280 de lei și a estimat că instituția pe care o conduce ar avea nevoie de la Guvern de un ajutor de peste 900 de milioane de lei.
„Stați un moment. Este vorba de cât estimează dânsul. Dânsul a mai estimat că după ce este ales facem duș cu apă caldă, da? Eu și toți cei care suntem implicați în această discuție trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii dați până acum. Trebuie să vedem care sunt soluțiile lui. Nu vreau să fac politica Primăriei Capitalei. Această Primărie a Capitalei este cea mai bogată din România, când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce și-a prognozat ca și cheltuieli. Acum nu înțeleg de ce nu avem, nu că nu avem căldură sau curent, ci de ce nu avem apă caldă de 1 an de zile”, a spus noul ministru al Finanțelor, întrebat ce sumă va fi alocată Primăriei Municipiului București.
În ședința de Consiliu General de vineri, PNL şi PMP au fost de acord cu propunerea edilului de creștere a prețului gigacaloriei, însă nu și PSD și USR.
„Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a precizat Nicușor Dan.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!