„Am votat împotriva admiterii Bulgariei și României în acest moment pentru că Schengen nu funcționează în acest moment, altfel nu am avea 75.000 de imigranți neînregistrați în Austria. 

Am propus amânarea aderării și votarea din nou în septembrie. După această perioadă poți vedea dacă măsurile anunțate de Comisia UE au fost urmate de fapte. Hârtia are răbdare, acțiunea este importantă”, a declarat ministrul austriac de interne la scurt timp după Consiliul JAI care a avut loc joi, la Bruxelles. 

Karner a fost întrebat de reporterii Der Standard cu ce a greșit România, având în vedere că doar o minoritate dintre persoanele care solicită azil în Austria vin prin România, iar majoritatea prin Serbia și Ungaria. 

„România este supărată de abordarea Austriei”, i-au spus jurnaliștii austrieci. „Și eu sunt supărat”, a replicat ministrul. „Sunt supărat pe procedură, și anume că actele juridice au fost puse pe masă practic peste noapte. De mai bine de un deceniu se discută că Schengen ar trebui extins. Și acum vine brusc, fără a pregăti populația pentru ceea ce va aduce. E mai multă siguranță? Sau există mai multe riscuri?”.

Cred că este esențial ca acum să fie implementate măsuri eficiente pentru a reduce migrația ilegală și abuzul în materie de azil.

Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei:

Chestionat în ce măsură decizia în privința României și a Bulgariei a fost influențată de faptul că în ianuarie există alegeri în Austria foarte importante pentru partidul său, ÖVP, Karner a negat această ipoteză intens vehiculată. 

„N-are nimic de-a face una cu cealaltă. Avem cel mai mare număr de refugiați din 1956. De fapt, migrație ilegală, pentru că știm că majoritatea sunt refugiați economici. Nu pot ignora asta. Și indiferent dacă există alegeri sau nu, aceste lucruri sunt fapte și trebuie să mă ocup de ele ca ministru”, a spus acesta. 

Citește și:  Ce este Spaţiul Schengen şi ce înseamnă aderarea la acesta

 
 

Urmărește-ne pe Google News