„Sărbătorim drapelul naţional de 174 de ani, este simbolul suveranităţii statului pe tot teritoriul României. El nu intră în competiţie cu simbolurile locale. Comunităţile pot să-şi folosească simbolurile locale. Conform Constituţiei, drapelul naţional nu poate însă să fie înlocuit de niciun alt simbol particular. Este foarte important să privim drapelul nostru ca o emblemă, ca un lucru sfânt. Tricolorul nu cere să fi iubit de toată lumea. Singurul lucru pe care îl cere şi Constituţia şi drapelul naţional al unui stat este respectul. Unii pot să iubească drapelul naţional, alţii pot doar să-l respecte”, a declarat Vasile Dîncu, în cadrul unei ceremonii cu paradă militară dedicată Zilei Naţionale a Drapelului, în localitatea Gălăuţaş, judeţul Harghita.

Pe de altă parte, Dîncu a subliniat că autorităţile centrale trebuie să „aline” sentimentul de abandon pe care îl simt câteodată românii din zonele unde sunt minoritari, dar crede că trebuie ascultaţi şi locuitorii maghiari, pentru că şi ei au „suferinţele şi sensibilităţile lor”.

„Ca stat centralizat avem datoria să facem ceea ce trebuie pentru toţi locuitorii României şi noi respectăm minorităţile în România. Respectul trebuie să fie însă reciproc. Atunci când majoritatea respectă minoritatea şi minoritatea respectă majoritatea, se naşte armonia socială şi ţara se poate dezvolta”, a mai declarat Dîncu.

Ministrul apărării şi-a arătat dezamăgirea pentru lipsa de respect faţă de drapelul naţional în unele zone cu populaţie majoritar română, unde flutură pe instituţii sau pe străzi „un tricolor zdrenţuit sau murdar”. ”Aceasta arată că simbolul nostru nu este respectat destul”, a încheiat Dîncu.

Potrivit fluxului de transmisii live al Ministerului Apărării, Dîncu s-a mai aflat duminică în comuna Corbu și a vizitat Monumentul Eroilor de la Tulgheș (Harghita).

Urmărește-ne pe Google News