În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Virgil Popescu a precizat că guvernul va utiliza legislația anticoncurențială pentru a interveni.
”Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici (n.r. – oferă o reducere) chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Or, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nici o mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali”, a precizat ministrul economiei.
”Suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât îl achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă. Ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici”, a adăugat Virgil Popescu.
În cazul în care furnizorii vor încerca să profite de această situație de liberalizare, se va interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ”ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final”.
„Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situaţie de început de liberalizare şi ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună, producătorii vor fi obligaţi să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii”, a conchis Virgil Popescu.
De la 1 iulie 2020, preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro