Sorin Cîmpeanu a dat ca exemplu municipiul București, unde școlile s-ar fi închis de miercuri, dacă nu ar fi acceptat această variantă.
El susține că, dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, care prevede închiderea școlilor atunci când localitatea intră în carantină, și nu când rata de infectare depășește pragul de 6.
„Școala se prelungește cu două săptămâni, vacanța se prelungește, de asemenea, cu două săptămâni. În luna aprilie aveam oricum vacanța de Paște catolic și vacanța de Paște ortodox. Aceste două săptămâni de vacanță ar fi putut să fie două săptămâni de învățământ online”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
„Pe de altă parte, dacă nu ar fi fost adoptat această variantă, ar fi fost destul de clară închiderea școlilor inclusiv pentru derularea simulărilor, în București încă de mâine (n.r. – miercuri), spre exemplu. Pentru că nu ar fi fost modificat acest ordin comun de ministru modificat și nu ar fi fost o hotărâre CNCSU în acest sens”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Conform reglementărilor de dinainte de aceste adaptări, inclusiv la nivelul anului școlar, reglementarea era clară: 6 la mie – totul trecem în online, când trecem în online nu mai ai nici simulări, nu mai ai nici prezență fizică inclusiv pentru grădiniță.
Sorin Cîmpeanu:
Ministrul educației a precizat că un avantaj al acestei modificări a structurii anului școlar îl reprezintă faptul că se pot susține susține simulările din clasele terminale.
„Acesta este unul dintre avantajele acestor modificări, faptul ca să susțin simulările pentru clasele terminale, a XII-a, a XIII-a și a VIII-a. Un alt avantaj este acela că școlile pot rămâne deschise până pe 31 martie, deci se pot derula simulările”, a spus Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește bacalaureatul, Sorin Cîmpeanu a explicat că acesta „rămâne la aceleași date”, în timp ce evaluarea națională de la clasa a VIII-a va începe în data de 5 iulie, în loc de 22 iunie.
Ministrul educației a anunțat că tematica de examen nu se va modifica, în condițiile în care durata semestrului II nu se schimbă.
„Atâta vreme cât durata semestrului II rămâne exact aceeași, 17 săptămâni, atâta vreme cât dorim ca evaluarea națională și examenul de bacalaureat să se deruleze cu prezență fizică, și atâta vreme cât deja am adaptat tematica de examen la specificul acestui an școlar nu se mai justifică o altă modificare de tematică”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul educației a anunțat marți că școala se va încheia pe 2 iulie, și nu pe 18 iunie, cum era stabilită inițial.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro