Sorin Cîmpeanu răspunde acuzațiilor spunând că nu a făcut decât o creștere a calității în sistem și că, după noile criterii, un sfert dintre elevii români vor beneficia de bursă de merit. „Bursele de merit și de performanță sunt pentru cei mai buni! Pentru ceilalți există burse de studiu, burse sociale, burse profesionale, bursa Bani de liceu. Nu ajunge să ia 1 elev din 4 bursa de merit?”, a răspuns ministrul întrebărilor presei.

Acesta a mai completat că burse de merit pentru 53% din elevii români, atât cât sunt cu medii peste 8.50 și așa cum cer asociațiile de profil, e echivalentul cu a spune că avem un învățământ performant, iar realitatea ne-ar contrazice.

Nu credeți că «ne furăm singuri căciula» dacă spunem că peste 50% din elevii României sunt de top, având peste media 8.50? Poate vă uitați la numărul elevilor considerați a fi «de top» în SUA, Franța, UK, în Germania, în Finlanda. Chiar așa, i-am depășit pe toți?

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației:

Potrivit ordinului Ministerului Educației publicat deja în Monitorul Oficial, există patru tipuri de burse:

– 500 lei – bursă de performanță – pentru elevii olimpici;
– 200 lei – bursa de merit – pentru elevii cu medii peste 9.50 sau au fost pe podium la etapele județene ale olimpiadelor;
– 150 lei – bursa de studiu – elevii cu media peste 7.50 și care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim net pe economie
– 200 lei – bursa socială – se acordă la cerere, în funcție de situația financiară a familiei.

De anul trecut, elevii au început să primească burse de minimum 100 de lei, după o modificare a legii care a prevăzut că banii vor veni direct de la bugetul de stat și nu de la autoritățile locale. Acum a fost crescut cuantumul fiecărei burse, astfel că cea mai mică sumă este de 150 de lei pentru bursa de studiu.

Asociațiile de elevi spun că vor contesta în instanță ordinul ministerului, care a schimbat criteriile de acordare a burselor. „Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului”, au spus reprezentanții acestora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News