El a spus că acest consiliu va fi format din academicieni, profesori universitari, profesori de liceu, specialişti din domeniul educaţiei, atât din ţară, cât şi din străinătate.
„Sunt sigur că vor analiza strategiile care sunt în momentul de faţă şi pe masa ministerului, sunt furnizate şi de societatea civilă, sunt concluzionate şi în marele proiect care este coordonat de Preşedinţia României. Vor avea la dispoziţie şi mai multe legi din cele mai evaluate sisteme de educaţie din lume. Am văzut deja propuneri de strategii, să implementăm învăţământul din Finlanda sau cel din Singapore, sau o combinaţie între acestea. Aceste personalităţi din consiliul acesta consultativ, sigur, vor propune probabil o lege pentru că doresc ca de data aceasta să avem o lege în consultare publică, să fie larg dezbătută”, a spus ministrul Educaţiei.
Valentin Popa a susţinut că îşi doreşte ca noua lege a educaţiei „să dureze 20 de ani şi să nu fie schimbată în şapte ani de mai mult de 20 de legi”
Liviu Pop afirma, în ianuarie, înainte să fie schimbat din funcție, că legeaEducației trebuie să aibă cel mult 100 de articole, faţă de 365 câte sunt în prezent şi că tot ceea ce este legislaţie secundară să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern sau ordin de ministru.
„Avem astăzi 365 de articole din legea Educaţiei Naţionale şi vreo 1.500 de alineate. Dacă vrem să modificăm un articol din legea educaţiei că vedem că nu e bun, trebuie să facem sau lege în Parlament sau Ordonanţă de Urgenţă. Dacă vine un ministru şi spune că nu mai avem nevoie de calificative la nivelul primar, dau un exemplu, e nevoie de proiect de lege. (…) Dacă vrem să nu mai dăm note la educaţie fizică, doar admis sau respins, trebuie să venim cu lege în Parlament, pentru că scrie în legea Educaţiei. Adică să fie o lege care să aibă cel mult 100 de articole şi în care tot ceea ce este legislaţie secundară să fie adoptat la nivel de hotărâre de Guvern sau prin ordin de ministru”, a precizat Liviu Pop.
El spunea că jumătate din legea Educaţiei s-a modificat în ultimii şase ani.”E prea detaliată, s-a modificat jumătate din ea în şase ani de zile. Jumătate din legea educaţiei naţionale s-a modificat în şase ani, ce să mai înţeleagă copilul ?” , mai spunea Pop.