Deși a militat în timpul vacanței pentru introducerea testelor non-invazive în locul celor clasice, ministrul a afirmat acum că ele nu sunt relevante, iar folosirea lor ar provoca încurcături în bilanțul zilnic al noilor infectări, transmis de autorități.

„Un raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) foarte bine fundamentat explică de ce aceste teste non-invazive, care pot să fie folosite în şcoli, nu pot fi luate în considerare în calculul general al ratei de infectare. Pe de altă parte, aceste teste non-invazive, conform procedurilor actuale, ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, deci, prin teste care sunt considerate invazive, după care ar trebui să fie validate prin teste PCR. Această procedură, în opinia INSP, ar complica mai mult lucrurile decât ar ajuta”, a declarat marți Sorin Cîmpeanu, într-o emisiune la TVR 1, citează Agerpres.

Cum s-a răzgândit ministrul

În urmă cu o lună, Sorin Cîmpeanu insista, într-un briefing de presă susținut la Guvern, pentru introducerea de teste non-invazive pe bază de salivă.

„Testarea la revenirea în școală pe baza achiziției unor teste non-invazive este esențială”, declara Sorin Cîmpeanu după ședința de Guvern din 25 martie.

Întrebat cine va testa elevii, ministrul educației spunea că „la limită, pot fi și autoadministrate”, în cazul în care „este vorba despre testele de salivă”.

Ministrul își baza teza pe faptul că testarea elevilor în școli a eșuat în prima parte a anului. Din peste un milion de teste aflate la dispoziția DSP-urilor, doar 2% au fost folosite în școli.

Sorin Cîmpeanu punea acest eșec pe seama lipsei de cabinete medicale și a faptului că părinții nu își dau acordul pentru utilizarea lor pentru că sunt invazive. Potrivit Europa Liberă, folosirea testelor rapide în școli a generat și tensiuni în guvern între ministrul educației și fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Sub 50% din personal vaccinat

Orele s-au reluat miercuri, 5 mai, fără ca mare parte dintre profesori să fie imunizați împotriva Covid-19. Sorin Cîmpeanu a precizat că aproape 44% din totalul personalului din învăţământ s-a imunizat împotriva noului coronavirus. El a arătat că ritmul vaccinării din învățământ a scăzut puternic, de la „câteva mii pe zi”, în etapa a doua, la „doar 200-300 de angajați zilnic”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News