sa stie ce sa aleaga, iar firmele sa stie pe cine angajeaza. Mircea Miclea, ministrul educatiei, a spus ieri ca in majoritatea scolilor „invatatul” este o intamplare, iar multe facultati sunt „doar fabrici de diplome”.
Desi el s-a ferit sa spuna care este nivelul actual al invatamantului, rezultatele de la simulari au aratat ca numai 54% dintre elevi au obtinut note de trecere. Concret, educatia va avea trei niveluri: unul minim, adica de nota 5,00; unul de referinta – de nota 8,00 si de performanta – de 10,00. Se va tine cont de conditiile de studiu, de calitatea profesorilor etc, dar principalele criterii vor fi: ce stiu sa faca absolventii, cati dintre ei iau examenele finale si cu ce note. Verificarea va fi facuta de o agentie nationala formata din experti, care va lucra cu contract cu oricine este interesat.
La randul lor, studentii si elevii nemultumiti de „cursurile stupide” se vor putea muta de la o facultate sau scoala la alta, chiar de la stat la particular, dar locul si finantarea pleaca dupa ei. Unitatile de invatamant care se vor situa sub standardul minim vor disparea, iar cele de la nivel minim vor fi asistate o vreme, pana avanseaza sau pana se desfiinteaza. Exceptie vor face, in acest an, scolile din mediul rural, unde conditiile sunt mult sub necesarul minim si obligatoriu.
Cei mai castigati vor fi parintii care vor putea alege in cunostinta de cauza o scoala unde chiar se invata.

 
 

Urmărește-ne pe Google News