”Asta ne dorim cu toții, ca toți copiii care sunt în unitățile școlare, și profesorii, să fie în siguranță. Și asta e obligația proprietarului acestor clădiri, primăria și consiliul județean. Sper să nu se întâmple evenimente de genul celor menționate, când va începe anul școlar”, a răspuns ministrul Liviu Pop.

Întrebat ce mesaj le transmite părinților care și-au înscris copiii la astfel de școli, ministrul a răspuns: ”Să nu își ducă copiii în școlile respective. Asta e. Dacă nu este o școală sigură, ce facem cu copiii?”.

Pop: ”În nicio școală neautorizată nu are trebui să lăsăm copiii”

”În nicio școală neautorizată nu are trebui să lăsăm copiii”, a mai spus ministrul Educației.

Ministrul Liviu Pop spune că responsabilitatea pentru aceste clădiri aparține în totalitate administrațiilor locale.

”Sunt unități școlare, corpuri de clădire care… Nu pot să promit eu un lucru care nu depinde de mine. Proprietarul clădirilor este administrația locală sau administrația județeană, nu Ministerul Educației. Noi suntem proprietari, și avem în programul de guvernare, suntem proprietari pe palate și cluburi, și toate palatele și cluburile școlare le vom descentraliza către administrațiile locale”, a mai spus Liviu Pop, arătând că a transmis Hotărârea de Guvern la Ministerul Dezvoltării.

Liviu Pop a precizat vă Ministerul Educației are obligația să facă un învățământ de performanță, iar școlile cu probleme trebuie să fie reabilitate sau în locul lor construite unele noi. ”Nu putem opri cercetarea și să ducem la nivel mediu toate școlile. Realist, în doi ani de zile trebuie să rezolvăm toate aceste probleme.

Doar 2.261 de școli din totalul de 31.297 au autorizație de securitate la incendiu

Întrebat câte școli nu au în acest moment aviz pentru securitate la incendiu, Liviu Pop a răspuns: ”Faceți prin diferență. Eu v-am spus câte au. Autorizație PSI au 2.261, avize PSI, 4.200. Faceți diferența din 31.297 și aflați răspunsul”.

Ministrul spune că sunt proceduri clare și că doar în data de 1 septembrie va prezenta datele privind reabilitările de școli.

”Avem două școli, dacă vreți. Școli bine dotate, că au avut grije primarii de ele, și altele mai puțin dotate. Cum avem și firmele private, unele își plătesc dările, altele nu”, a mai spus ministrul.

Liviu Pop, întrebat dacă este normal să existe doar 2.000 de școli cu autorizație la incendiu: Nu, nu este normal

Ministrul a recunoscut că nu este normal să existe doar 2.000 de școli cu autorizație de securitate la incendiu. ”Nu, nu este normal. Am investit 6 miliarde de lei, anul acesta, am dat bani pentru reabilitare de unități școlare. Asta am făcut”, a mai spus el, precizând că se va afla pe 11 septembrie câte unități vor avea avizele de funcționare.

”Vom avea un bilanț pozitiv, și în maxim ani de zile vrem să avem toate corpurile de clădire în care se desfășoară actul de educație reabilitate. Că nu este ritmul pe care ni-l dorim de astăzi pe mâine, nu pot să comentez”, a mai declarat Liviu Pop.

Școala 141 din Capitală va fi demolată, s-a decis astăzi în ședința Consiliului Local al Sectorului 5. În luna mai, tavanul școlii situate în cartierul Rahova s-a prăbușit, fără a cauza victime, din fericire.


Citește și: EXCLUSIV / Cum au ajuns românii să-și facă pașaport la mall. ”Internele” au primit cadou 1250 mp

 
 

Urmărește-ne pe Google News