Ministra a fost întrebată de jurnaliști ce se va întâmpla cu examenele elevilor de clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în contextul în care profesorii au respins oferta cu care a venit Guvernul și au decis să nu renunțe la grevă.

„Am reușit până acum să ținem sub control calendarul școlar. Am prelungit încheierea mediilor și înscrierea la examene”, a spus Deca, menționând că ministerul nu deține încă o centralizare a situației de încheiere a mediilor pentru clasele de final de liceu.

Nu există variantă să anulăm perioada de examene. E vorba doar de nevoia să împingem această perioadă în calendar. Dacă din motive excepționale, lucrurile nu se pot întâmpla, luăm în calcul să modificăm calendarul. Eu cred că niciun cadru didactic nu-și dorește ca elevii de-a VIII-a și a XII-a să nu dea examenele

Ligia Deca, ministrul educației:

Elevii au nevoie de predictibilitate, a adăugat oficialul, inclusiv din punctul de vedere al înscrierii la liceu, pentru elevii care termină gimnaziul, și la facultate, pentru cei care finalizează liceul.

„Rugăm profesorii să ne ajute să finalizăm acest an școlar în bune condiții. Avem nevoie să ne reîntoarcem la școală. Multe universități au autonomie în acest sens. Singura soluție realistă, pentru a nu pierde posibilitatea de înscriere în alte sisteme, e păstrarea actualului calendar”, a mai spus Deca.

Evaluarea Națională ar trebui să aibă loc în 19, 20 și 21 iunie, în timp ce Bacalaureatul începe pe 12 iunie, cu probele orale. Cele scrise au loc în perioada 26-29 iunie, conform calendarului.

Profesorii nu renunță la grevă

Guvernul a adoptat joi seară o ordonanță prin care salariile din învățământ vor fi majorate în trei tranșe, prima din iunie anul acesta – 1.000 de lei brut pentru profesori și 400 de lei brut pentru personalul nedidactic. Noua grilă de salarizare va fi inclusă în noua lege a salarizării de anul viitor. 

Spre exemplu, un profesor cu studii superioare și o vechime de 25 de ani va avea salariul brut, după ordonanță, cu tot cu gradație, 8.117 lei. Cu sporul de solicitare neuropsihică, cel de dirigenție ajunge la aproape 13.000 de lei brut, adică 7.576 de lei net.

Măsura a fost respinsă de sindicatele din educație. Ordonanța a fost adoptată de Executiv înainte ca acestea să-și spună punctul de vedere.

„Soluția trebuie să fie cea dorită de colegii mei”, a declarat joi Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, după adoptarea actului normativ.

 
 

Urmărește-ne pe Google News