Principalele declarații ale ministrului Educației:
- 12.423 de unități funcționează în scenariul verde, 4.915 unități, în scenariul galben, 263, în scenariul roșu.
- Suntem într-un proces dinamic, de aceea în București s-a întrunit Comitetul pentru Situații de Urgență pentru a lua o nouă decizie.
- În acest moment, sunt 106 cadre didactice spitalizate, 293 de profesori în carantină care doresc să-și desfășoare activitatea online.
Sunt 146 de cadre didactice care începând cu 1 septembrie au depus dosarele de pensionare.
- Fac apel către întreaga societate. Ne aflăm într-o perioadă dificilă și aș vrea să punem cu toții umărul la întoarcerea copiilor la școală. Să încetăm să politizăm în vreun fel educația în aceste momente. Este nevoie de responsabilitatea tuturor, să fim împreună. Dacă suntem împreună, se poate să facem educație.
- Lăsând la o parte toate implicațiile politice, putem avea la școală copii în siguranță și cadre didactice pregătite.
- În ultima ședință de Guvern, Ministerul Educației, prin HG, a primit de la fondul de rezervă încă 100 de milioane de lei pentru achiziționarea stocurilor de rezervă, astfel încât să existe rezerve de măști, dezinfectant și tablete la fiecare Inspectorat Școlar, în cazul în care școlile intră în scenariul roșu.
Referitor la elevii din scenariul roșu: este un proces dinamic și de câte ori e cazul, se va întruni Comitetul pentru Situații de Urgență și școlile pot trece de la un scenariu la altul. Sunt aproximativ 100.000 de elevi în scenariul roșu la acest moment.
- Asigurarea de echipamente este în sarcina unității de învățământ și în acest moment, ei au spus că nu există nicio problemă din acest punct de vedere. Sunt județe care au anunțat că sută la sută au asigurat cu echipamente copiii care nu aveau niciun echipament personal.
Sunt convinsă că suntem mai bine pregătiți decât eram în 11 martie.
- Sunt 96.312 profesori care au făcut cursuri de formare pentru a ține orele online. Am organizat programe de formare pentru profesori pentru a folosi platformele de la Google și Microsoft.
- Am fost în mai multe județe și dacă vreți, le și enumăr: Teleorman, Vrancea, Buzău, Iași, Ilfov, unde am văzut două unități de învățământ foarte bine pregătite. În Teleorman, în atâția ani de zile, nu s-a întâmplat mai nimic în ceea ce privește infrastructura școlară. Am acordat tot sprijinul Inspectoratului Școlar Județean.
Facem eforturi pentru a găsi soluții pentru elevii din zonele defavorizate.
- Ni se impută nouă lucruri care nu s-au întâmplat de 20 de ani în educație. Acum, în aceste momente, avem o radiografie clară a sistemului de educație. Trebuie să fim realiști, să privim lucrurile așa cum sunt și să găsim soluții punctuale. Nu se poate ca în acești ani de zile să avem toalete în curtea școlilor. Ministerul a făcut eforturi extraordinare în această perioadă, și cadrele didactice la fel.
Despre campania de testare a elevilor și profesorilor desfășurată de PMB:
- Nu ține de Ministerul Educației, ci de Ministerul Sănătății, ei ar trebui să se pronunțe pe acest subiect. Eu pot să vă răspund din punct de vedere educațional. Dacă este necesară o astfel de testare, nu decide Ministerul Educației.
- Am transmis către Inspectoratele Școlare adresa pe care MEN a realizat-o către DSP și medicii de familie. Adeverințele pot fi luate de la medicii de familie, vorbim despre copiii cu anumite afecțiuni și care solicită să facă orele online.
- În București sunt 607 unități de învățământ în scenariul galben și 29 în scenariul roșu.
Nu pot accepta să intre în spațiul școlii muncitori, când acolo sunt elevi și profesori care țin orele. De aceea s-a luat decizia de a trece anumite unități de învățământ pe scenariul roșu.
Întrebată dacă este un eșec că la ora asta părinții și copiii urmăresc o conferință ca să afle cum încep mâine orele:
Suntem într-o situație dificilă, în care ar putea să apară în orice moment o îmbolnăvire. Ar putea să existe o situație epidemiologică și mâine. Școala, în momentul în care apare o astfel de situație, trebuie să anunțe DSP, DSP să realizeze o anchetă epidemiologică, apoi să știm care este scenariul în care va funcționa școala. Nu putem vorbi de un eșec.
- În perioada în care cursurile s-au desfășurat online, în starea de urgență, s-a realizat această activitate cu elevii fie online, fie, acolo unde nu s-a putut, colegii profesori au făcut eforturi deosebite și au dus fișe de lucru copiilor care nu au avut acces la tehnologie.
Dintre unitățile de învățământ care sunt în scenariul roșu, 87,7 la sută copiii au tablete sau laptopuri. Unele sunt ale lor, altele sunt primite de la unitățile de învățământ sau Inspectoratele Școlare.
- Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar este în concediu de odihnă pentru a putea desfășura alte activități, având în vedere că suntem în campanie electorală. Este vorba atât despre doamna Luminița Varcari, cât și despre domnul secretar de stat Dragoș Rădulescu.
- În situația în care unui elev îi este rău la școală, profesorul va semnala medicului din școală sau persoanei desemnate să țină legătura cu DSP. Copilul va merge în sala de izolare și va fi supravegheat tot timpul de către un cadru medical sau o persoană desemnată. Sunt anunțați părinții și, dacă îi este foarte rău până vin ei, vor fi anunțate cadrele medicale, adică se va suna la 112.
În cazul în care se confirmă un caz într-o clasă, se suspendă cursurile numai pentru acea clasă.
- DSP-ul este obligat să realizeze de urgență ancheta epidemiologică, să anunțe școala și școala să propună suspendarea cursurilor. Intervenția DSP-ului trebuie să fie în aceeași zi.
- Eu mi-am dedicat acest mandat elevilor și studenților tocmai pentru că eu cred în forța lor. Această achiziție de tablete nu a fost, într-adevăr, una mulțumitoare, de aceea am solicitat demisia doamnei de la ONAC. Nu a fost mulțumitoare, dar nici nu trebuie să stăm, ci am solicitat fonduri europene pentru a putea face noi achiziții.
- V-aș ruga să fim alături de școală, de părinți, au nevoie de sprijinul nostru. Știu, au îngrijorări, dar amintiți-vă de conferința de presă dinaintea evaluării naționale. Erau aceleași temeri. Cred că aceste examene au fost organizate impecabil.
Despre transportul elevilor la școală:
- Este primul an în care elevii vor circula gratuit peste tot. Am transmis către toate unitățile de învățământ procedura prin care transportul elevilor este gratuit.
- Elevii vor avea asupra lor carnetul de elev, care certifică faptul că este înscris în anul acesta școlar.
Începând de mâine, elevii vor circula numai cu carnetul de elev.
- Mâine voi merge în mai multe unități de învățământ și voi începe cu liceul în care sunt profesoară. Voi vedea cum s-au pregătit școlile.
- Este important să mergem la școală, să fim în spațiul școlii, să pășim cu încredere. Școala a luat toate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor.
Educația trebuie să continue, pentru că este necesar să avem o Românie educată.
Vineri, Ministerul Educației anunțase că cele mai multe școli – 12.610 – încep școala în Scenariul verde, adică vor participa zilnic (față în față) la cursuri.
Numărul școlilor în scenariul galben era de 4.892 de unități de învățământ, iar în scenariul roșu – 238 de unități de învățământ.
Numărul de școli aflate în anumite scenarii se poate schimba din cauză că în unele județe și în București comitetele pentru situații de urgență au schimbat hotărârile pentru unele școli.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro