Miercuri, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că protocolul de colaborare cu PSD nu mai este în vigoare și că nu va exista nicio discuție până când nu se va rezolva problema studierii limbii române în şcolile cu predare în limba maternă.

„În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor şi ale noastre, putem discuta alte amănunte. Până atunci nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august”, a spus Hunor.

Concret, scandalul a pornit de la o ordonanță care prevede ca în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi literatura Română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii române în şcolile minorităţilor erau susţinute de către învăţătorii care nu aveau studii universitare de limba română.

Într-un interviu acordat ieri ziarului Libertatea, Valentin Popa a discutat despre posibila remaniere. Acesta a spus că ar regreta dacă ar fi remaniat, deoarece „are multe proiecte de terminat”, dar se va supune în cazul în care aceasta va fi decizia „comandantului”.

Reporter: Ce ne puteți spune despre remaniere. Sunteți pe listă?
Ministrul Educației: Remaniere. Cred că am fost deja remaniat de cinci -șase ori în presă și vă garantez că mergând în ritmul acesta, odată vor nimeri.

Știți cum este cu remanierea, exact cum a fost cu subiectele la bacalaureat. Bacalaureatul la Limba română a început luni. Duminică noaptea au fost împrăștiate pe toate rețelele de socializare subiecte posibile. Câte unul. Au împrăștiat cam 100- 120 de subiecte. Când s-au deschis plicurile și s-a văzut subiectul la Limba română, cineva din presă a spus că pe un anume cont acest  subiect exista.  Deci la 3 noaptea a fost postat, deci s-a știut. Așa este și cu remanierea.  Anunțăm des că odată se va nimeri.

Reporter: Totuși dacă va fi remaniere și dumneavoastră veți fi pe lista remaniabililor?
Ministrul Educației: Nu poți să spui că există vreun om, care este ministru și care, atunci când este remaniat sau când își dă demisia nu regretă. Eu nu cunosc niciun astfel de ministru care să spună că și-a încheiat toată treaba, că a terminat tot ceea ce a vrut să facă, iar acum poate pleca acasă pentru că nu mai este nimic de făcut în sistem. La educație, nici 20 de ani dacă stai ministru nu poți spune că ai terminat de pus în practică totul.

Citește interviul integral acordat de Valentin Popa, cu o zi înaintea demisiei.

 

Valentin Popa a fost numit în funcția de ministru al Educației în ianuarie 2018.

 
 

Urmărește-ne pe Google News