Guvernul va lua o serie de noi măsuri pentru reducerea facturilor românilor, care au crescut în ultimele luni după majorarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pe bursele de profil.
Executivul va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% începând cu 1 aprilie, urmând ca de la aceeași dată să fie eliminate din facturi și taxa de cogenerare și certificatele verzi, a anunțat marți Virgil Popescu, ministrul energiei, într-o conferință de presă.
Prin certificate verzi consumatorii subvenționează producția de energie regenerabilă, în vreme ce taxa de cogenerare sprijină producătorii de energie electrică și termică de mare eficiență.
De la 1 aprilie urmează să expire măsurile actuale de plafonare și compensare a prețului energiei.
Măsurile au fost anunțate anterior și de către premierul Nicolae Ciucă. Schema de protecție se va aplica românilor care consumă lunar maximum 300 kWh de energie.
Controale la furnizori
Popescu a mai spus că așteaptă finalizarea controalelor pe care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) le face la furnizori, astfel încât să poată vedea câți furnizori au aplicat în facturi plafonarea și compensarea conform legii.
Acestea se aplică de la 1 noiembrie, iar primele facturi au fost deja emise. Însă Virgil Popescu spune că o serie de furnizori nu au aplicat prevederile, iar aceștia urmează să fie obligați să recalculeze facturile conform legislației în vigoare.
Probabil că acest lucru s-a făcut în urma sesizării mele către ANPC şi a controlului care este încă în desfăşurare. Din datele pe care le am până acum, un singur mare furnizor a fost pregătit, şi a emis facturile aşa cum trebuie, cum scrie în lege.
Virgil Popescu:
Oficialul a recomandat oamenilor care primesc facturi mari să nu le plătească și să aștepte recalculările. Până la realizarea recalculărilor consumatorii nu vor plăti penalități, a precizat ministrul liberal.
„Vina de a nu face facturile este clar, exclusivă a furnizorilor şi aştept raportul ANPC, să fie prezentat public”, a spus Popescu.
Un sfert din consumatori, rămași cu ochii în soare
Potrivit unui studiu al Asociației Energia Inteligentă, circa 60% dintre consumatorii de energie electrică din România beneficiază de plafonarea prețurilor la energie, în vreme ce compensarea se aplică pentru 75%.
La gaze, atât plafonarea, cât și compensarea ajung la 75% dintre consumatori.
Pentru a beneficia de subvențiile guvernamentale, consumul de energie electrică trebuie să fie între 30 și 300 kWh, iar cel de gaze între 20 și 250 de metri cubi.
Ministrul energiei a declarat că 80% dintre consumatori casnici au beneficiat de compensare şi plafonare la facturile de energie electrică şi în jur de 60% la factura la gaze naturale.