Reamintim, Nuclearelectrica a ales în 2014 grupul China General Nuclear Power Corp ca investitor pentru realizarea celor două unități, acestea urmând să asigure circa 18% din producția României. Dar chinezii cer subvenții și garanții de stat, iar discuțiile nu au avansat din cauza schimbărilor dese de guverne.

Anton a fost întrebat în cadrul unui interviu pentru Agerpres.ro despre ”restanțele” privind acest proiect. Ministrul a negat că ar fi restanțe, și a spus că discuțiile sunt avansate, ba chiar i-a văzut pe investitori de curând în minister, ”în lift”.

Iată răspunsul:

”Asta nu este o restanţă. Nu, nu, nu… chestia cu restanţa e la şcoală. Noi la Cernavodă am prevăzut de la început să construim patru reactoare. Am reuşit să construim unul, apoi am mai dat în funcţiune încă unu. Apoi am încercat să vedem cum mai putem construi şi alte două reactoare, 3 şi 4.

Astăzi suntem în discuţii foarte avansate cu nişte investitori. Discuţiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit… i-am văzut în lift.

Deci discuţiile astea sunt nişte discuţii continue, la care ministerul şi-a manifestat disponibilitatea şi discuţiile cu investitorii nu sunt nişte chestii simple şi nu sunt nişte chestii la care hai, gata, ne-am aşezat, am semnat şi la revedere, nu e aşa. Acolo sunt nişte chestiuni complicate. Eu nu consider că asta este o restanţă.

Mai repede aş fi considerat că este o restanţă faptul că nu ne ocupăm de retehnolgizarea reactoarelor 1 şi 2, dacă nu am avea preocupare în domeniul ăsta. Noi avem preocupare în retubarea, aşa se cheamă în termenii lor tehnici, deci reabilitarea celor două reactoare. Deci ne apucăm de retubarea reactorului 1, e în curs, e în lucru, există o chestie de proiect, se face proiectul, încep să se deruleze lucrări auxiliare, deci suntem în curs de a face acest lucru”.

Întrebat cât ar costa modernizarea Reactorului 1, care a fost dat în folosință în 1996, și are nevoie de lucrări pentru extinderea duratei de viață la 50 de ani, ministrul a spus că nu știe, dar că am avea bani dacă ”ne gospodărim cumsecade”.

Avem sau n-avem bani, aceasta-i întrebarea

Întrebat dacă aceste lucrări costă 1,5 miliarde de euro, Anton a replicat: ”Nu ştiu, nu cred. Nu cred. Dar hai să facem următoarea socoteală: să presupun că zicem că nu avem bani, da? Şi atunci se opreşte centrala nucleară. Păi aşa oprim tot. Aşa nu avem bani de nimic.”

Cosmin Ghiţă, noul șef al Nuclearelectrica, declara în toamna anului trecut că modernizarea unității 1 ar costa jumătate din construirea unui reactor nou, deci 1,5 miliarde de euro, potrivit Economica.net.

 
 

Urmărește-ne pe Google News