„Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta – sau poate c-o fi fost făcută dar nu ştiu eu – şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze.
Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv depozit introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice.
În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum”, a declarat Anton, citat de Agerpres.ro.
La ce se referă oficialul
În fapt, înmagazinarea electricității într-un depozit de gaze naturale nu este posibilă.
În perioada comunistă au existat o serie de proiecte de extragere a hidrogenului și înmagazinare a acestuia, însă această metodă este extrem de scumpă.
Ministrul se referă, totuși, la un proiect de transformare a unei termocentrale de pe cărbune, aflată lângă Craiova, într-una pe gaze, urmând a utiliza gazele depozitate în depozitul de la Ghercești, aflat tot în zonă.
Gabriel Dumitrașcu, fost director al Direcției de Administrare și Privatizare din Ministerul Energiei, a scris miercuri pe Facebook că Anton Anton greșește când spune că România nu are centrale cu sisteme de pompaj.
„Bună dimineața, Antoane!
Trezindu-se din ațipeală, ministrul Energiei se aude vorbind: “În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum”.Dacă te-ai trezit, află că avem cinci hidrocentrale de acumulare prin pompaj pe Olt, totalizând 200 de MW, construite de mult şi retehnologizate cu 400 de milioane de euro, care sunt chiar stocatoare de energie.
Nu functioneaza pentru că nu sunteți capabili să scrieți normele comerciale specifice. Cu actualele norme, în Romania, nici sistemele de stocare Tesla nu sunt rentabile”.
Bugetul ministerului, aprobat în comisii
Bugetul Ministerului Energiei a fost votat ieri în comisii.
Potrivit acestuia, ministerul este finanţat în proporţie de 28,05% de la bugetul de stat şi din surse proprii în proporţie de 71,95%.
Ministerul Energiei ar urma să primească de la bugetul de stat 259,024 milioane de lei credite bugetare, în scădere cu 9,87% faţă de execuţia preliminată a anului precedent. Totodată, sunt prevăzute şi credite de angajament de 259,024 de milioane de lei, cu 17,3% mai mici.