”Va fi o lege prin care aceste contribuții vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut. (…) Am făcut mențiunea că și astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă și să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială. Totodată, am făcut mențiunea că după ce se va realiza această măsură legislativă va fi introdusă și o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar și cel din mediul privat, să mențină un anumit nivel al salariului brut”, a declarat Ionuț Mișa, la comisia economică din Senat.

Ministrul de Finanțe a fost întrebat cum poate fi obligată o firmă privată să mențină nivelul salariului brut. Mișa a spus că va fi o dispoziție legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut. 

”Vreau să fac mențiunea foarte clară că nu îi va crește costul cu forța de muncă absolut deloc. Deci pentru toți angajatorii, atât din sectorul privat, cât și din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relația cu statul va fi exact aceeași. Va fi o decizie a lui ulterioară dacă, așa cum am mai spus, poate să renegocieze contractul și să decidă să dea mai puțin sau mai mult”, a spus ministrul Finanțelor.

Ionuț Mișa a dat asigurări că angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat, prin trecerea contribuțiilor de la angajator la salariat.

Sindicatele au transmis, recent, că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, prevăzută a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, îi va transforma pe români în ”cobai”, căci, din 119 țări cu sisteme de protecție socială, niciuna nu are vreun astfel de sistem.

Blocul Național Sindical (BNS) a lansat o campanie numită ” NU Experimentelor Sociale pe Români!” și o petiție online împotriva planurilor Guvernului.

Citește și: Un an de la moartea lui Gyuri Pascu. Prietenii lui se strâng la Agnita și cântă pentru el la casa de cultură

 
 

Urmărește-ne pe Google News