Florin Cîțu a declarat că își menține declarația că toți românii trebuie să participe la costurile acestei crize, însă, întrebat dacă demnitarii vor avea salariile tăiate, ministrul finanțelor a spus că „nu ne permitem prea multe războaie în acest moment”.
E un obiectiv principal. Eu știu ce am spus și îmi mențin opinia că avem un aparat administrativ poate superdimensionat, este ineficient, dar este problema de moment, când faci aceste lucruri și nu cred că ne permitem astăzi prea multe războaie.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, la Digi24:
Ministrul a mai spus că este normal să suportăm toți costurile acestei crize provocate de pandemia de coronavirus.
Unii suportă astăzi, alții, după acest moment. Cred că astăzi trebuie să ne concentrăm pe toate resursele pe care le avem în aparatul administrativ și pe sectorul sanitar, să menținem sănătatea românilor.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:
Potrivit ministrului, nu vor exista întârzieri la plata pensiilor, șomajului și a altor facturi pe care trebuie să le plătească Ministerul Finanțelor.
Cîțu a mai declarat că nu are în lucru un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din banii publici și, de altfel, nici nu susține în acest moment o astfel de măsură.
Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:
Cîțu a mai spus că, în acest moment, nu se pune problema unui acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI), deoarece ministerul Finanţelor are o rezervă financiară suficientă pentru 4 – 5 luni de zile, sau chiar mai mult.
În ceea ce privește economia României, ministrul crede că aceasta va înregistra o revenire în formă de „V”, scăderea bruscă din acest an urmând a fi compensată de o revenire la fel de bruscă în 2021.
Ministrul Finanţelor estimează un reviriment al economiei începând din a doua jumătate a acestui an.
De asemenea, Cîțu acuză politicienii care nu vor să voteze prelungirea stării de urgență de crimă.
Mi se pare de-a dreptul criminal că sunt politicieni care nu vor să voteze prelungirea stării de urgență. Nu poți să joci poker pe sănătatea românilor.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:
Cine sunt politicienii pe care îi acuză Cîțu
Ministrul Cîțu a spus că sănătatea românilor este prioritară acum și a nominalizat trei politicieni care se împotrivesc prelungirii stării de urgență, acuzându-i pe aceștia de crimă.
Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a scris într-o postare pe Facebook că Partidul Social Democrat nu va vota prelungirea în lipsa unor „măsuri economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri”.
Și preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus, luni seară, că nu este de acord să dea „un cec în alb” prelungirii stării de urgenţă cu încă 30 de zile, fără un plan de măsuri în domeniul medical şi pentru reluarea activităţii.
A început să fie adusă în discuţie prelungirea stării de urgenţă. Am un sentiment foarte ciudat. Ni se cere să dăm un cec în alb pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile, lucru cu care nu pot fi de acord pentru că Guvernul până acum nu a fost capabil să vină cu nişte date prin care să ne arate care este situaţia reală pe tărâmul medico-sanitar. (…) Aş fi vrut să avem un plan de măsuri în domeniul medico-sanitar. Şi, nu în ultimul rând, care sunt măsurile pentru reluarea economiei şi a instituţiilor statului.
Călin Popescu-Tăriceanu, președinte ALDE, la România TV:
Nici Victor Ponta, președintele Pro România, nu este de acord cu prelungirea stării de urgență și spune într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că Pro România solicită prelungirea stării de urgență numai până la data de 1 mai.
Ponta mai spune că ar trebui să existe posibilitatea de extindere a stării de urgență doar dacă este necesar.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro