Întrebat, marți seară, într-un interviu la Antena 3, dacă va majora TVA în 2022, oficialul a negat. Acesta a spus însă că există o „discuție” despre excepțiile fiscale de care beneficiază o serie de categorii sociale.

„Toate excepțiile de la plata impozitului pe venit și la plata contribuțiilor pe venit, plus excepțiile la plata impozitelor și taxelor locale, sunt undeva la 3% din PIB. E o sumă foarte mare. Este o chestiune de echitate, corectitudine. Unii plătesc, alții nu (…) Este o variantă, mă refer la toate excepțiile. De altfel avem și critici din partea Comisiei și altor organisme internaționale”, a spus Vîlceanu, potrivit sursei citate.

Ministrul a mai precizat că o decizie va fi luată cu reprezentanții sectoarelor în cauză.

Cine ar putea fi afectat

În România beneficiază de o scutire de 10% din impozitul pe venit sectoarele IT și cel al cercetării.

De asemenea, Guvernul Dăncilă a adoptat în 2018 o serie de facilități pentru constructori, astfel încât salariul minim în construcții să ajungă la 3.000 de lei net. Salariile sunt scutite de impozitul de 10%, dacă se află în intervalul 3.000 – 30.000 de lei lunar.

Concomitent, sunt exceptate de la plata contribuției de sănătate de 10%.

Constructorii, șocați de incoerența legislativă

Contactat de către Libertatea, Laurențiu Plosceanu – președintele Asociatiei Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO), a spus că sectorul este afectat de incoerență legislativă. Acesta spune că efectele unei astfel de decizii ar fi plecarea personalului și o presiune financiară mai mare pe companii.

„Am văzut și eu declarația, am văzut că este o obligație în PNRR, însă termenul este 2025. Eu cred că o analiză trebuie făcută mai complex, este criză acută de forță de muncă, acesta a și fost motivul pentru care aceste facilități s-au dat: ca să nu mai plece personalul din țară”, a spus Plosceanu.

Acesta a mai spus că sectorul construcțiilor este afectat de faptul că Ministerul Dezvoltării, cel al Mediului și cel al Transporturilor au reglementări diferite, în vreme ce în acest an companiile din domeniu s-au confruntat și cu creșterea masivă a prețurilor la materialele de construcții. Toate acestea, duc la noi presiuni financiare pe companiile din domeniu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News