„Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfăşurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment”, a spus ministrul german la Helsinki, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Antti Hakkanen.
Boris Pistorius a admis că discuţiile între ţările europene şi membrii NATO sunt necesare, dar a apreciat că accentul la ora actuală trebuie pus pe găsirea celei mai bune modalităţi de a sprijini Ucraina, în condiţiile în care aliaţii acesteia nu reuşesc să ţină pasul cu nevoile armatei ucrainene.
„Avem o problemă cu capacitatea de producţie, mai ales cu muniţiile, cu sistemele de apărare antiaeriană, cu rachetele, şi trebuie să facem tot posibilul în lumea întreagă pentru a achiziţiona tot materialul posibil pentru a sprijini Ucraina cât mai mult. Este obiectivul nostru principal şi provocarea noastră”, a explicat ministrul german.
Cât despre refuzul guvernului de la Berlin de a furniza Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune Taurus, în pofida insistenţelor Kievului şi ale unor state europene, Boris Pistorius a subliniat că acest tip de armament „nu va decide cursul războiului”.
„Cancelarul (german Olaf Scholz) a explicat de mai multe ori că există o linie clară peste care niciodată nu vom trece, aceea de a fi participanţi, de a fi parte la război, şi acesta este motivul pentru care rachetele Taurus nu au fost furnizate până în prezent” Ucrainei, a precizat ministrul german al apărării.
Scholz şi-a argumentat refuzul de a oferi Ucrainei rachete sol-aer Taurus, care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti, prin faptul că operaţiunea de programare a acestor rachete pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea lor, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Kievului.
La conferinţa de presă desfăşurată vineri la Helsinki, ministrul german al apărării a ţinut să amintească faptul că Germania este pe locul al doilea în lume în ierarhia ţărilor care au furnizat ajutor militar Ucrainei.
Potrivit datelor Institutului Kiel, Germania este, după SUA, a doua ţară în clasamentul ajutorului militar oferit Ucrainei după invazia rusă, cu o contribuţie de 17,7 miliarde de euro, în timp ce Franţa este abia pe locul 16, cu 640 de milioane de euro. Dar guvernul francez contestă aceste date şi susţine că a oferit Ucrainei 2,6 miliarde de euro în ajutoare militare.
.ZORRO. • 09.03.2024, 12:45
“Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina”... Germania inca isi aminteste lectia din al doilea razboi mondial... unii au uitat-o sau cred ca razboiul nu ar ajunge la ei, indiferent ce magarii fac...
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 09.03.2024, 19:24
.ZORRO. • 09.03.2024, 12:45
“Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina”... Germania inca isi aminteste lectia din al doilea razboi mondial... unii au uitat-o sau cred ca razboiul nu ar ajunge la ei, indiferent ce magarii fac...
Germania poate o să-și amintească de faptul că a pierdut ambele războaie mondiale pentru că era aproape singură. Nu i-au învins rușii de unii singuri.
ZOROASTRU • 08.03.2024, 19:46
***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Anaximene • 08.03.2024, 18:25
Rusia VREA. Asadar, SE POATE. Polonia cu siguranta ar prefera sa se bata cu rusii langa Kiev alaturi de ucrainieni decat singura la Varsovia.