„Avem un plan care prevedere creșterea numărului de paturi Covid în întreaga țară până la 1.518. Aceasta este propunerea directorilor de spitale și sănătate publică. Cel mai mare număr la un moment dat a fost de peste 1.600 de paturi”, a spus, marți, Cseke Atilla, ministrul interimar al sănătății, într-o declarație de presă, potrivit G4Media.
„Această creștere va fi impusă inclusiv la nivelul teritoriului. Inspectorii vor fi în spitale și vor verifica în fiecare zi creșterea numărului de paturi. Am preluat acest mandat undeva la 600 de paturi, acum suntem la peste 1.000 și creștem în fiecare zi. Pe planul de reziliență avem peste 100 de locuri prevăzute pentru tratarea pacienților copii. Inspectorii sanitari vor fi pe teren și cât și-a asumat fiecare spital va trebui să rezolve”, a mai spus ministrul sănătății.
În ceea ce privește transformarea unor spitale în spitale-suport Covid, ministrul interimar al sănătății a subliniat că se dorește ca în acest val 4, unitățile sanitare să aibă un flux mixt, pentru ca și ceilalți bolnavi să nu aibă de suferit, așa cum s-a întâmplat în valul precedent.
La cererea ministrului interimar al Sănătății, pe pagina de web a Ministerului Sănătății www.ms.ro a fost publicat Planul național de reziliență la recrudescența COVID-19 care este întocmit și asumat la nivelul fiecărui județ de către managementul direcțiilor de sănătate publică și a unităților sanitare cu paturi.
Astfel, potrivit planului, la nivel național sunt prevăzute 1.522 de paturi COVID, iar cele mai multe sunt în București – 308, Cluj – 82, Mureș – 79, Iași – 77 și Timiș – 71.
Precizările vin în contextul în care la nivelul țării mai erau luni 19 paturi libere, iar în Capitală, secțiile de terapie intensivă sunt pline. Potrivit datelor transmise de autorități, luni, la nivel național existau 1.087 de paturi de terapie intensivă destinate special pacienților cu coronavirus, iar 952 dintre ele erau ocupate.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro