„Când vorbim de toaletele din curtea şcolii într-adevăr suntem într-o direcţie corectă şi bună. Am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei, cu doamna Raluca Turcan. Vom finaliza acest proces de a construi toalete pentru elevi să nu mai fim nevoiţi să mergem iarna în curte. (…) Eu cred că peste 80% din şcolile din România, care au avut această problemă, peste 1.000 de unităţi şcolare, această problemă va fi finalizată în acest an”, a spus ministrul, luni, după ce a participat la o întâlnire de lucru cu parlamentari PNL la Parlament.
El a arătat că aproximativ 80% din locuinţele din mediul rural nu sunt conectate la reţeaua de canalizare.
„Mâine vom construi acum. Ceea ce am putea putea face mâine facem astăzi. Construim acum mâine. Când vorbim despre toaletele din curtea școlii într-adevăr suntem într-o direcție corectă și bună”, a spus Ştefan.
Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a susţinut că soluţia unei fose septice este mai ieftină ca branşarea la reţeaua de canalizare a locuinţelor din zona rurală.
„Oamenii refuză să se branşeze din cauza costurilor ridicate cu branşamentele. Soluţia ar fi ca aceste fose septice să fie amenajate pe grupuri de 20-30 de proprietăţi, în special în zona de munte şi în zonele mai răsfirate. O asemenea fosă septică ar fi undeva la 50.000 de euro”, a spus liderul deputaţilor PNL.
Astfel, PNL va promova programul de construire a rețelei de canalizare în mediul rural prin realizarea de fose septice care să fie alocate la câte 20-30 de gospodării.
Ştefan: „Colegii au fost interesaţi de iniţiativa PNL de a realiza un program pilot finanţat din fonduri europene”
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a vorbit şi despre un program pilot finanţat din fonduri europene pentru extinderea reţelei de gaze din România.
„Colegii au fost interesaţi de iniţiativa PNL de a realiza un program pilot finanţat din fonduri europene, prin care să reuşim să extindem reţelele de gaz din România. Să conectăm satul românesc la gazul românesc. Marea Neagră este o comoară, care mai devreme sau mai târziu va trebui extrasă şi pentru a ajunge să folosim comoara din Marea Neagră trebuie să extindem şi aceste reţele de gaze de distribuţie. Suntem în situaţia în care am hotărât să finanţăm prin acest program pilot execuţia de asemenea lucrări (n.r. – de extindere a reţelei de gaze), nu realizarea de studii de fezabilitate. Au fost mai multe discuţii în sensul de a finanţa studii de fezabilitate. Noi am susţinut că avem suficiente studii de fezabilitate realizate în ţară şi cred că trebuie să trecem la faza a doua, să executăm efectiv lucrările de extindere a reţelelor de gaze. În termen cât mai scurt, vorbim de câteva luni, vom fi în situaţia de a putea semna aceste contracte de extindere a reţelelor de gaz”, a spus ministrul, după o întâlnire cu parlamentari PNL la Parlament.